cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Neznesiteľná ľahkosť hlúposti

Hlúpy národ nemôže byť kultúrny. Dokážete si spomenúť aspoň na jeden príklad, kedy mala väčšina za posledných päť rokov nejaký rozumný názor?

  V jednej časti nebohej relácie Pod lampou diskutujúci riešili otázku, či sme kultúrny národ. Mám na to jednoduchú odpoveď: nie. Dodatok: ani žiadny iný národ. Skrátka platí, že

„Hlas ľudu, hlas dobytka.“, ako hovorí Bismarc.

   Hlúpy národ nemôže byť kultúrny. Dokážete si spomenúť aspoň na jeden príklad, kedy mala väčšina za posledných päť rokov nejaký rozumný názor? Ja mám zopár opačných príkladov. 1.všetci naši prezidenti 2. všetci víťazi parlamentných volieb v ére nášho samostatného štátu 3. súčasný najpopulárnejší a najdôveryhodnejší politik 4.súčasná najpopulárnejšia strana 5. najpredávanejšie albumy hudobných interpretov 6. najsledovanejšie programy 7.najčítanejší denník 8. najčítanejšie časopisy atď. Masy majú skrátka zúfalú potrebu vybrať si zo spektra možností to úplne  najjednoduchšie a najprimitívnejšie. Svätý Augustín sa vo svojom diele Bočí štát pred mnohými storočiami pozastavoval nad nezmyselnosťou a hlúposťou astrológie. Odvtedy človek získal milióny nových poznatkov a faktov o vesmíre. A ako sa to prejavilo na inteligencii masy? Nijako. Astrológia je populárnejšia ako jej racionálna sestra astronómia a ľudia veselo chodia naďalej k astrológom, vešticiam a iným podvodníkom. 

   Hlúposť masového človeka je všadeprítomná a zároveň veľmi nebezpečná. Dotýka sa nás všetkých a pritom si málokto uvedomuje všetky jej dôsledky. V skvelom Kunderovom románe Neznesiteľná ľahkosť bytia si spomína emigrantka Sabina na to, ako sa musela zúčastňovať tupých a falošných prvomájových sprievodov, aké neznesiteľné to bolo kráčať v dave kričiacom heslá, ktorým neverila. Sabina tomuto poníženiu unikla emigráciou do Švajčiarska. O niekoľko rokov neskôr, v auguste 1968 pozorovala zo svojej novej vlasti ako obsadzujú sovietske tanky Československo. Keď ju jej priatelia v Paríži pozvú na pochod proti okupáci, neváha a pridá sa k protestujúcim. V dave kričiacom protisovietske heslá si však spomenie na všetky nenávidené komunistické sprievody a odíde. „Svěřila se s tím zážitkem francouzským přátelům. Divili se: „Tak ty nechceš bojovat proti okupaci své země?“ Chtěla jim říci, že za komunismem, fašismem, všemi okupacemi a invazemi se skrývá základnější a obecnější zlo: obrazem toho zla se pro ni stal pochodující průvod lidí, kteří vztyčují ruce a křičí unisono stejné slabiky.“

Počujete ten pravidelný dupot pochodujúcich čižiem?


SPOLOČNOSŤ | stály odkaz

Komentáre

  1. *
    až príliš často sledujem ľudí, ktorí ako podľa šablóny vyznávajú rovnaké "názory" alebo "hodnoty"...ja to jednoduché stratiť vlastnú tvár...
    publikované: 30.01.2007 12:40:44 | autor: lu (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ahoj kočeravý,
    text vzbudzuje dojem, že si nad vecou čo je mi sympatické, no hádzať do kontajnera na smeti celé ľudstvo či tento národík nasvedčuje, že si riadne zatrpknutý.
    publikované: 30.01.2007 13:07:46 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. vcelku dobre si to vystihol
    Človek ako jednotlivec je možno najinteligentnejší tvor na tejto planéte, ale ľudstvo ako také sa správa horšie ako stádo šimpanzov.
    publikované: 30.01.2007 13:24:29 | autor: nenormalny (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. oprava: nie kočeravý ale kučeravý-cincinnatus:ô
    ô.
    publikované: 30.01.2007 14:10:17 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. re
    good nadhlad, este aj rytmus textu mi sedi :))
    publikované: 30.01.2007 14:48:40 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  6. uplne suhlasim...
    ludska individualita je uzasna a to co dokaze jednotlivec je niekedy takmer nad ramec mozneho... ale akonahle sa spojime do vacsich kolektivov, akoby nase mozgy vypli a zacinaju fungovat na spolocny nudzovy rezim... ved sa len staci obzriet do nedavnej minulosti, ze najvacsie spojenectva sa vzdy dohodnu, ked treba vyparatit nejake zlo... najcastejsie je to snaha pozabijat co najvacsi pocet ludi na udajnej druhej strane...
    publikované: 30.01.2007 15:09:08 | autor: Lemy (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. re
    je to asi o urcitych psychologickych specifikach, ked sa clovek sprava v nepritomnosti inych inak a v skupine zase inak. vstupuje do toho velmi vela faktorov, je to praca na kvalitny psychologicky material :) v kazdom pripade s vacsinou v clanku suhlasim.
    publikované: 30.01.2007 15:17:22 | autor: fn. (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Presne to korešponduje s mojimi pocitmi
    Vždy som mal a stále mám hrôzu z dvoch vecí:
    1) ak sa niekto bez rozpakov a zaváhania vie vždy k všetkému (rozumej ku každej problematiky) "zasvätene" vyjadriť
    2) z davovosti ľudí, resp. z davového správania sa ľudí.

    Ak sa spoja tieto moje dve hrôzy - leader davov popísaný bodom 1) a masy popísané bodom 2) je takmer isté, že vyklíči totalita.
    publikované: 30.01.2007 15:43:23 | autor: Vlado (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. hot
    hotttohth
    publikované: 30.01.2007 18:30:01 | autor: pol (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014