cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Príbeh o príbehu, ťažkých otázkach a jednej odpovedi

Ako by mal človek žiť? Podľa čoho by sme sa mali rozhodovať? Jestvuje dobro a zlo? Prečo Boh dopustí toľko zla na tomto svete?

Ako by mal človek žiť? Podľa čoho by sme sa mali rozhodovať? Jestvuje dobro a zlo? Prečo Boh dopustí toľko zla na tomto svete? Tieto otázky (a otázky im podobné trápia ľudstvo už mnoho storočí, popísalo sa o nich nespočetne veľa kníh, povedalo sa o nich veľa slov. Všetci (takmer) si ich kladieme a nachádzame svoje vlastné odpovede, prípadne (väčšinou) preberáme odpovede iných. Tých odpovedí je strašne veľa a mnohé z nich sa od seba odlišujú alebo si dokonca odporujú. Ja som svoju odpoveď hľadal veľmi dlho a dlho som nebol so žiadnou odpoveďou dostatočne spokojný.

Nedávno som čítal jeden príbeh. A ten príbeh sa stal zatiaľ mojou najlepšou odpoveďou. Odpoveďou, ktorá by mohla byť univerzálna a dobrá  pre agnostika, ateistu, kresťana, hinduistu, pre akéhokoľvek človeka.

Tu je ten príbeh:

Človek uvidel na ulici hladné dieťa, ktoré sa triaslo od zimy. Rozhneval sa a hovorí: „Bože, ako to môžeš dopustiť? Prečo niečo nespravíš?“ A Boh mlčal. Istú dobu. Keď sa to opakovalo, jedného dňa sa ozval: „Už som niečo spravil. Spravil som teba.“


VŠETKO OSTATNÉ | stály odkaz

Komentáre

  1. cicinnatus, nie som si istý, či je to univerzálna odpoveď
    Ťažko ju asi budú akceptovať jednotlivci a kultúry, ktoré veria v predurčenosť.
    Okrem toho neviem, či je stvorenie jednotlivca nadaného svedomím a pripraveného konať dobro dostatočnou božou odpoveďou na všetky neprávosti sveta... Nielen pre jeho relatívnu bezmocnosť jednotlivých ľudí, ale aj preto, že nie je jednoduché zhodnúť sa dokonca ani len na tom, čo je to dobro a čo znamená konať dobro.
    Veľmi zreteľne to vidno napríklad v politike - málo politických smerov je založených na vedomom konaní zla, väčšina z nich má nejaký koncept "dobra", a predsa si tie koncepty často protirečia (kolektívna solidarita versus individuálna zodpovednosť za seba, rovnostárstvo versus meritokracia a pod.)
    publikované: 26.06.2007 12:44:41 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Racan
    Suhlasim, ze nie vsetci su ochotni takuto odpoved akceptovat, len by som bol rad keby to tak bolo.
    Nepravosti vo svete si ludia sposobuju sami, neviem kto ini ako ludia samotni su zodpovedni za zlo. Jeden clovek sice svet zmeni len tazko (aj ked niektorym sa to podarilo), ale ak budu vsetci ako ten jeden – bude taky cely svet. Schopnost rozlisit dobro a zlo je podla mna klucove pre buducnost sveta. Myslim si, ze rozlisit sa to da a ze relativizacia dobra a zla je velmi nebezpecna cesta.
    Mas ale pravdu, ze mnohi konaju s vedomim, ze robia nieco dobre a v skutocnosti to tak nie je. Cesta do pekla je naozaj casto dlazdena dobrymi umyslami. Vychadza mi z toho len jedno – na to aby sa presadilo dobro nestaci len dobre srdce, je k tomu potrebny aj mozog.
    publikované: 26.06.2007 13:18:44 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  3. cincinnatus, mám pocit, že v zásadných veciach sa zhodneme:
    - neprávosti si ľudia spôsobujú sami
    - za zlo sme zodpovední my sami a nikto iný

    V niektorých náhľadoch sa s tebou nezhodne.
    Myslím si, že
    - ľudia nikdy nebudú ako jeden
    - ak by raz ľudia boli ako jeden, bola by to katastrofa a predzvesť konca
    - rozlíšiť dobro a zlo sa stopercentne jednoducho nedá
    - aby sa dobro presadilo čo najoptimálnejšie, popri srdci je treba zapájať aj hlavu, no výsledok bude aj tak vždy len kompromisom medzi „dobrom“ a „zlom“

    Prečo si myslím, že dobro a zlo sa nedajú vždy jednoznačne odlíšiť?
    Lebo do hry vstupujú kontext a kritéria, v rámci a podľa ktorých sa čin alebo udalosť hodnotí. Toto nie je relativizácia dobra a zla, ale holý fakt, že to, čo niekedy niekomu prospieva, inému inokedy škodí (dobrým príkladom tohto princípu sú účinky liekov).

    Je len málo prípadov, kedy možno s absolútnou istotou a bez výnimky povedať: toto je „dobro“ a tamto je „zlo“. Ten istý čin môže byť raz dobrý, inokedy zlý - jeho „hodnota“ veľmi závisí od kontextu, v ktorom sa uskutočnil.
    publikované: 26.06.2007 13:39:53 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Racan
    Ano, ludia asi nikdy nebudu ako jeden, co by som ani nechcel. Chcel by som jednoducho „len“ to, aby sa raz ludia zacali spravat pre zmenu k sebe slusne. A v tomto by mali byt „ako jeden“. Viem, je to utopicka predstava, ale niekedy potrebujeme utopiu, aby sme k nej mohli smerovat, aby sme mali zadefinovany ciel. Na rozdiel od teba si myslim, ze rozlisit dobro a zlo sa da. Pripustam, ze niekedy to moze byt velmi tazke. Uvediem priklad, ktory sa podla mna neda relativizovat a nezavisi od ziadneho kontextu: V jazere sa topi male dieta. Muz – dobry plavec- je sam na plazi a rozhoduje sa ci to dieta zachrani alebo nie. Podla mna ak sa rozhodne zachranit ho, je to nespochybnitelne dobre. Ak sa bude pozerat ako to dieta umrie, bude to nespochybnitelne zle. A bude to tak za kazdych okolnosti. Neda sa to relativizovat. Ak poznas opacny priklad, taky v ktorom sa da spochybnit co je dobro a co je zlo, uved ho.
    publikované: 26.06.2007 14:15:54 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. cincinnatus, nebudem vymýšľať opačný príklad, použijem ten tvoj.
    Doplňme k situácii, ktorú si popísal, takýto kontext:
    Spolu s mužom je na pláži pätoro úplne malých detí. Všetci sú jedinými obyvateľmi pustého ostrova, prežitie detí závisí jedine od muža, ktorý sa rozhoduje, čo urobiť. V mori plávajú žraloky, blížia sa k topiacemu sa dieťaťu. Ak muž skočí do vody, zožerú nielen dieťa, ale aj jeho.
    Myslíš, že muž by mal skočiť do vody a zachraňovať topiace sa dieťa?
    Myslíš, že ak skočí, bude konať dobro, ak neskočí, bude konať zlo?
    Je to drastický príklad, no ilustruje situáciu, kedy niet dobrého riešenia.
    Sú situácie, kedy majú len zlé a horšie riešenie.
    publikované: 26.06.2007 14:29:55 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Racan
    Rozumiem tomu tak, ze uznavas, ze v mojom priklade (bez komplikacii a kontextu ktory si k nemu pridal) sa da jasne identifikovat dobro a zlo. Suhlas? Nuz a mne sa zda ze taketo priklady su omnoho castejsie ako take ako uvadzas ty a preto tvrdim, ze vo vacsine pripadov sa da jasne rozlisit dobro a zlo. Mensinu pripadov tvoria take komplikovane situacie, aku si uviedol aj ty. Aj v tychto situaciach vacsinou jestvuje dobre a zle riesenie, len bohuzial clovek niekedy nema dostatok informacii aby to dokazal posudit a nedokaze tiez na 100% predvidat buducnost. Opakujem teda este raz – zda sa mi ze vo vacsine situacii sa da odhadnut dosledok konania, a preto ma clovek moznost rozhodovat sa medzi dobrom a zlom.
    publikované: 26.06.2007 14:46:08 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  7. cincinnatus, s formuláciou
    "vo vacsine situacii sa da odhadnut dosledok konania, a preto ma clovek moznost rozhodovat sa medzi dobrom a zlom" v zásade súhlasím.
    Mravné kódexy ako desatoro a i. sú vlastne pokusmi tieto väčšinové prípady rozpoznať a dať ľuďom odpovede na otázku "čo je dobré, čo je zlé?" a návod, ako sa v takých situáciách rozhodovať.
    publikované: 26.06.2007 14:53:28 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Racan
    To je fajn, ze s tym suhlasis. Niektori s tym nesuhlasia.
    publikované: 26.06.2007 15:25:14 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  9. fakt dobry pribeh
    urcite si ho zapamatam :-)
    publikované: 26.06.2007 16:02:38 | autor: contentus1212 (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014