cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sme krajina chudákov alebo boháčov?

Jeden deň sme krajina chudákov a v iný deň krajina boháčov. O akej krajine to vlastne hovoríme?

   Podľa najnovšej správy je na Slovensku miera chudoby 13%, vďaka čomu sme sa zaradili medzi sedem krajín s najnižším podielom obyvateľstva ohrozeným chudobou v Európskej únii. Už z tejto jednej vety je zrejmé, že informačná hodnota tejto správy je pomerne otázna. Každému je predsa jasné, že životná úroveň v takmer všetkých krajinách bývalej európskej dvadsaťpäťky je omnoho vyššia ako u nás. Porovnávať sa môžeme akurát s pobaltskými krajinami, Poľskom a Maďarskom (v súčasnosti sa môžeme začať tešiť na to, že vďaka Rumunom a Bulharom už neskončíme v žiadnej štatistike na chvoste). Mimochodom pred niekoľkými rokmi zavládla hystéria po zverejnení správy o tom, že 21% Slovákov je ohrozených chudobou. Kľúčovou informáciou, ktorú niektorí politici a komentátori komicky nespomínajú je metodika merania chudoby. Ide totižto o relatívnu, nie absolútnu chudobu. Čo to znamená? Znamená to toľko, že správa založená na tomto prístupe k meraniu chudoby nám nehovorí nič o skutočnej chudobe, ale len o miere nerovnosti v danej krajine. Jednoducho 13% obyvateľstva má výrazne nižšiu životnú úroveň ako ostatok obyvateľstva. Znamená to ale, že sú títo ľudia chudobní? Nie, znamená to len toľko, že majú menej ako iní. Z toho potom vyplývajú komické výsledky podľa ktorých je miera chudoby v Rumunsku nižšia ako vo Veľkej Británii.

   Aby sme si to ujasnili, merať relatívnu chudoby isté opodstatnenie a informačnú hodnotu má. Problém je inde – v interpretácií. Ak sa chce niekto k týmto číslam vyjadrovať, mal by im rozumieť. Príkladov na pomýlené narábanie s týmito číslami je veľa, relatívna i absolútna miera hlúposti sa ale podozrivo koncentruje predovšetkým v politickej strane Smer. Už čakám len na to ako premiér zvolá tlačovú besedu na ktorej oznámi, že sa vláde podarilo znížiť chudobu z 21% na 13%. 


POLITIKA | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014