cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovenské superstars, Jana Kirschner a Shine (on you crazy diamond)

Tak kto je tu vlastne superstar?

   Pre Slovensko je príznačná túžba po akomkoľvek úspechu alebo pseudoúspechu na medzinárodnej úrovni. Platí to aj pre hudbu, aj keď práve táto oblasť zatiaľ poskytuje len minimum príležitostí pre oslavné články a správy v televízií. O hudbe made in Slovakia jednoducho platí, že je v medzinárodnom kontexte dokonale neviditeľná. Nádeje vkladané do umelcov ako Robo Grigorov a D-Night ostali len v rovine teórie a tak v povedomí verejnosti je najzásadnejším medzinárodným úspechom slovenskej hudby pesnička Gladiátoru na MTV. Faktom ostáva, že do medzinárodného povedomia sa nedostal zatiaľ vôbec nikto. (Aj keď treba podotknúť, že mimo oficiálneho prúdu sa to pomaly začína dariť niektorým umelcom. Martin Valihora hráva v triu nastupujúcej jazzovej hviezdy Hiromi, Miki Škuta je rešpektovaným klaviristom a interpretom, Vladimír Godár a jeho album Mater sa predáva takmer po celom svete.) Minulý mesiac vyšiel album, ktorý môže toto všetko zmeniť. Ten album sa volá Shine a nahrala ho Jana Kirschner. V Londýne, so špičkovým tímom hudobníkov a pod dohľadom firmy Universal, ktorá sa ho chystá presadiť do médií po celom svete a predať cca milión kusov. Peniaze Universalu a talent Jany Kirschner dávajú tušiť, že jedna neznáma slovenská speváčka sa môže stať hudobnou superstar. Naozajstnou, nie podľa STV.

   V tichosti a bez akejkoľvek zmienky v médiách sa chystá aj vydanie iného albumu – nahrávky spoločného vystúpenia neznámej slovenskej skupiny Pink Baret s uznávaným poľským duom Karpaty Magiczne (kapelou minimálne európskeho rozmeru). Pink Baret hrajú variácie na nedokončené kompozície prvého speváka Pink Floyd Syda Barretta. Syd Barrett sa rozišiel s ostatnými Floydmi počas nahrávania druhého albumu skupiny. Tí mu potom po niekoľkých rokoch venovali titulnú skladbu kultového albumu Wish you were here. Tá skladba má názov Shine on you crazy diamond. Takže len tak ďalej slovenská hudba. And shine!!!


UMENIE A KULTÚRA | stály odkaz

Komentáre

  1. shine je skvely
    kristalovy :)
    publikované: 29.05.2007 10:39:44 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)
    Jana shine!!! verím, že zažiari ;)
    publikované: 29.05.2007 11:04:55 | autor: dionea (e-mail, web, autorizovaný)
  3. inak
    pamatam si, ked zacinala :) vtedy este existoval dalsi z nieco ako pred cocacolastar a superstar sutazi, myslim rock fm fest .. priniesol mi odtial frajer v davnych 90s kazetu a na nej aj kirschnerka .. tak som len ocami prevratila s komentarom "dalsia missia babika sa chce hrat na spevacku" :)

    a vobec, prvy album bol dost nevydareny, ale na jane je okrem ineho zaujimava ta cesta - a pre mna hudobna lekcia, ze netreba byt zbytocne odmietajuci hudobny snob a davat aj dalsie sance .. mam ju velmi rada, aj teraz ma potesila

    publikované: 29.05.2007 11:33:02 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Shine
    Shine je hlavne absolutne profesionalne urobeny album. Co je pozitivum a zaroven mozno nedostatok – mne na nom chybaju trochu vyraznejsie napady a ochota trochu riskovat. V kazdom pripade je ten album kvalitny, prijemny a posobim na mna tak, ako by ho robil producent Norah Jones. Hlavne jej posledny album ma zvuk velmi podobny.
    publikované: 29.05.2007 14:13:57 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. vsak pri zvuku
    je okamzite pocut, ze je odinakial ..

    vyraznejsie napady - no, nie je to ziadna novinka, sotva sa zapise do dejin hudobnej historie :) ale je velmi prijemny a cim viac si ho pustam, tym sa mi zda .. plnsi ..
    publikované: 29.05.2007 14:23:56 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  6. zvuk
    Moj odhad je ten, ze Jana by mozno nejake lepsie napady a ochotu zariskovat aj mala, ale producent ju doviedol k tomuto vyslednemu tvaru.je to taky album na istotu. Velmi slusny, ale zaroven nic mimoriadne. V kazdom pripade jej zelam nech preda tych milion platni, potom budu mozno ochotni ist do vacsieho rizika.
    publikované: 29.05.2007 14:30:28 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Janu
    mám rada, tiež sledujem jej cestu, jej talent sa vyvíjal s každým novým albumom... Shine znie príjemne, tiež mám pocit, že mohol byť odvážnejší, ale verím, že osloví v zahraničí...
    publikované: 29.05.2007 16:59:22 | autor: cassovitae (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014