cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

O Vladimírovi 1, Vladimírovi 2, Vladimírovi 3 a komunistickej špine

Ak sa voláš Vladimír a bol si komunistická sviňa, tak sa hlás u súdruha Fica. Dostaneš sladkú odmenu.

Počas posledných týždňov sa slovenskí poslanci akosi rozcítili pri spomínaní na svojich komunistických predchodcov. Začalo sa to Vladimírom Mináčom, ktorého výrok vytesali do kameňa pamätnej tabule a chvíľu sa pár poslancov rozplývalo nad jeho veľkosťou. Kto sa nám to však z tabule prihovára?

Niekto kto bol komunistom v päťdesiatych rokoch kedy strana vraždila nevinných ľudí, niekto kto bol členom Ústredného výboru KSČ, keď ruské tanky oslobodzovali našu krajinu, niekto kto v kariére komunistu pokračoval aj v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch. Vladimír Mináč bol skrátka od začiatku až do konca kariérnym komunistom, ktorý priamo či nepriamo podporoval vraždenie, okupáciu a porušovaniu všetkých ľudských práv aké existujú a navyše si na tom zakladal svoju kariéru. Keď komunizmus padol, Mináč vyhlásil „Ako komunista som zlyhal, ako Slovák vstupujem do nového storočia“.

Fajn, nič sa nestalo Vladimír. Hoďme tých štyridsať rokov za hlavu a chyťme sa za srdce pri slovenskej hymne. A potom si ťa môžeme vytesať do kameňa a trochu pospomínať.

Iného Vladimíra sme si slávnostne uctili v priestoroch ministerstva vnútra SR, kde odhalili bronzový reliéf Vladimíra Clementisa. Rozcítili sa pri tom viacerí, súdruh Fico označil Vladimíra 2 za veľkého vlastenca a humanistu. Potom pridal ešte krátku filozofickú úvahu: „Clementisov portrét je kvádrom do katedrály nášho sebavedomia“  Ktože je teda ten humanista Vladimír? Nuž je to jeden z otcov príchodu komunizmu na Slovensko. Prispel k hladkému komunistickému prevratu a podieľal sa na poprevratových čistkách. Bol osobnosťou, ktorá z postu ministra zahraničných vecí pomáhala budovať zločinecký režim, ktorý sa chystal vraždiť a zatvárať všetko čo mu prišlo do cesty. Na veľkú smolu Vladimíra ako jedného z prvých popravili práve jeho. A to je zrejme jeho najväčšia zásluha. Moment, ešte som zabudol na jeho vyjednávacie schopnosti, ktoré využil pri vyhnaní pol milióna Maďarov z južného Slovenska. Skutočne, moja osobná katedrála sebavedomia čakala už len na túto tehlu, teraz som už kompletný.

 Tak teda máme dvoch svätých Vladimírov. Čakám na ten pekný deň, kedy bude odhalená socha v nadživotnej veľkosti Vladimírovi tretiemu a najväčšiemu. Nášmu veľkému vodcovi a otcovi národa (ešte väčšiemu  ako je Hlinka).


POLITIKA | stály odkaz

Komentáre

  1. cincinnatus, tvoj článok je tak jednostranný, že...
    mi ani nestojí za komentár.
    publikované: 21.09.2007 11:20:03 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hfw
    ja som sa ani nepokusal o komplexny a vyvazeny profil tych dvoch. Iste, aj im sa podarilo povedat nieco mudre a urobit nieco pozitivne, to ale nic nemeni na veci a na tom co hovorim.
    publikované: 21.09.2007 11:38:00 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  3. cincinnatus, z pokusu o vyvážený profil som ťa ani len nepodozrieval...
    veď akáže vyváženosť a komplexnosť, ak v perexe svieti "Ak sa voláš Vladimír a bol si komunistická sviňa...", no nie?
    publikované: 21.09.2007 11:40:56 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hfw
    ved ja ani nie som STV, aby som nemohol vynasat subjektivne sudy. ak sa ti nechce komentovat kde sa mylim, tak o.k., ostanme pri tom.
    publikované: 21.09.2007 11:48:56 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. cincinnatus, že kde sa mýliš?
    o tom moje komentovanie nie je. rád skúmam veci a polemizujem s ľuďmi, ktorí majú iné názory než ja, no ak mám pocit, že autor článku nasadil takú optiku, pre ktorú na seba ani neuvidíme, do polemiky nemám najmenšiu chuť.
    a to je aj prípad tvojho dnešného blogu.
    prajem ti pekný deň :).
    publikované: 21.09.2007 11:53:43 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. hfw
    respektujem. pekny vikend
    publikované: 21.09.2007 12:05:00 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  7. cincinnatus
    Poobzeraj sa okolo seba, komunistickí funkcionári za 50 rokov nenahonobili také majetky, ako terajší za jedno volebné obdobie. A ak niekto je sviňou, nepotrebuje na to byť komunistom. Len sa dobre poobzeraj
    publikované: 21.09.2007 12:50:22 | autor: Frank (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Cod Ty liest do zadnice
    SDKU a SMK prešpikovanej bývalými komunistami,hlavne

    tomu moskovskému exkomunistovi Kukanovi-nevolil si ho náhodou za prezidenta a nerobíš si tak týmto článkom náhodou z úst...
    publikované: 21.09.2007 13:19:21 | autor: Pazi (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Frank&Pazi
    ja naozaj nerozumiem ako suvisia vase komentare s clankom
    publikované: 21.09.2007 13:23:06 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  10. hlavne v pripade Clementisa je prehnane
    stavat ho na mramorovy podstavec a vobec akykolvek vytvarny artefakt je prenho prilis. Bol to clovek, ktory zomrel s cudzou krvou na rukach. Fico potrebuje novych poradcov aby mu to vyguglili na nete za patdesiattisicovu gazu?Hlasim sa. potrebujem prachy.
    publikované: 21.09.2007 13:38:24 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Mináč nebol politik, ale hlavne spisovateľ.
    A mne sa Mináčove knihy páčia. Čítal som síce iba dve a utkvela mi v pamäti iba kniha "Výrobca štastia", ktorá popisuje život príživníka za socializmu (dnes podnikateľa), pričom ho popisuje s porozumením a vtipne.

    vid tiez:
    http://osobnosti.sk/index.php?os=zivotopis&ID=747
    publikované: 21.09.2007 14:16:32 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. sestko
    Minac nebol len spisovatel ale aj politik. A keby aj pisal dobre knihy, nic to nemeni na veci. Aj bezcharakterny clovek moze byt dobrym umelcom.
    publikované: 21.09.2007 14:21:32 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Ale na stranke, ktorej link som pripojil pisu...
    ze bol,spisovateľ, novinár, publicista, literárny kritik, popredný reprezentant povojnovej slovenskej prózy, držiteľ Ceny Ľudovíta Štúra.

    Do politiky vstupil iba po 89. Ci pocita sa aj to, ze bol partizanom a clenom Komunistickej strany?
    publikované: 21.09.2007 14:27:08 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Prec s Madarmi, Zidmi a Ciganmi
    Potrebujeme este jedneho Vladimira aby sme mali ciste Slovensko bez Madarov Ciganov a Zidov
    publikované: 21.09.2007 14:36:23 | autor: Pluto (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Mináča vnímam predovšetkým ako intelektuála...
    ktorý poctivo uvažoval o veciach a javoch a písal o nich vždy z viacerých strán.
    Aj o našich národných ikonách, o štúrovcoch, písal ako o ľuďoch z mäsa a kostí, zbavoval ich nánosu a náteru nedôveryhodnej svätosti a posvätnosti, a ponúkal ich skutočnú ľudskú veľkosť, s ich omylmi i prehrami, s ich slabosťami a spormi.
    Mináčové "Dúchanie do pahreby" je skvelá kniha esejí a príklad slobodného, nepotrimiskárskeho myslenia... a to ju napísal v dobe, kedy sa slobodomyseľnosť nenosila.
    Mináč bol národovec a dokázal v ľuďoch vzbudiť národné povedomie a národnú hrdosť dávno predtým, než sa to začalo „nosiť“.
    Neviem o žiadnom jeho zločine, o žiadnom priživovaní sa na režime, a tak označiť ho za komunistickú sviňu považujem prinajmenšom za trúfalé.
    alebo máš, cincinnatus, okrem domnienok a zlosti aj nejaké dôkazy?
    publikované: 21.09.2007 14:39:11 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. hfw
    keď strana vraždila nevinnych, ked tanky oslobodzovali Caskoslovensko, ked sa prenasledovali ludia pocas normalizacie, Minac pocas celeho toho casu robil v strane karieru. Minac nebol obycajny clen strany.Bol to funkcionar, ideolog a normalizator, niekolko rokov posobil ako clen UV KSC – po 68 roku. Toto ti nestaci??? Okrem ineho sa aktivne podielal na diskreditacnej kampani proti Solzenicynovi, ktory si dovolil napisat Suostrovie Gulag. (A to vobec nespominam obdobie po roku 89, kedy zbabelo obratil kabat a pridal sa k meciarovcom pocas ich najnemravnejsieho obdobia)
    publikované: 21.09.2007 15:16:05 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  17. cincinnatus, veru mi to nestačí...
    tvoje obvinenia sú všeobecné, vnímam ich ako slabo podložené, vedené v duchu procesov so zradcami v 50-ych rokoch, kedy stačilo ľudí obviňovať podobnými frázami, bez hlbšieho skúmania ich osobného podielu, previnení, prešľapov, zločinov...
    buď prosím konkrétnejší a skús uviesť pramene, z ktorých je nad všetky pochybnosti jasné alebo ktoré aspoň ako-tak dokladajú:
    - čoho sa Mináč ako funkcionár ÚV KSČ dopustil
    - ako sa prejavoval čoby ideológ a normalizátor
    - aká bola jeho účasť na údajnej diskreditácii Solženicyna
    - akú podobu malo jeho zbabelé obrátenie kabáta po 89-om
    - akým spôsobom sa podielal na najnemravnejšom období mečiarizmu
    ak zostaneš len pri tom výpočte bez dôkazov, ktorý si uviedol, bude to pre mňa žalostne málo.
    publikované: 21.09.2007 15:48:22 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. hfw
    Ty si ale zatial nevyvratil vobec nic co som napisal. Ked sa ti to podari, potom bude na mieste nejake prirovnanie s politickymi procesmi v 50tych rokoch. Ja netvrdim ze Minac sa dopustil nejakych ohavnych zlocinov. Ale ak je niekto clenom nejakej skupiny a ta skupina vrazdi, zatvara a prenasleduje ludi, tak o nom tvrdim ze je svina, aj ked v tych procesoch nema prsty on osobne. A to je to klucove. Mináč bol v čase normalizácie člen UV KSČ – to je definicia normalizatora a komunistickeho ideologa. Po 89tom vyhlasil ze uz nie je komunista (po styridsiatich rokoch) ale velky vlastenec a zacal robit karieru v politike v demokratickom prostredi. To je prezlecenie kabatu. Na meciarizme sa podielal svojimi clankami, esejami a slovami, ktore boli presne v meciarovskom duchu. Zoznam literatury a citacie neprikladam, pretoze sa mi kvoli tomuto nechce chodit patrat do kniznice. Cez vikend nebudem na nete, takze pripadnu odpoved poslem az v pondelok.este raz pekny vikend.
    publikované: 21.09.2007 16:24:19 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  19. cincinnatus, čo mám vyvracať?
    vari tvoje domnienky, záľubu v hádzaní ľudí do jedného vreca a v uplatňovaní kolektívnej viny?
    prepáč, ale to sa zase nechce mne...
    prajem ti príjemný víkend.
    publikované: 21.09.2007 16:33:22 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. hfw
    ak hovoris ze nejake tvrdenie je len domnienka, musis to tvrdenie nejako vyvratit.ludi nehadzem do jedneho vreca - hovorim presne kto bol Minac a co si o nom myslim. A kolektivna vina? Ak sa niekto kamarati s vrahmi, tak je u mna svina. U teba asi nie a v tom je ten klucovy rozdiel.
    publikované: 21.09.2007 16:40:45 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  21. cincinnatus
    nezhodneme sa ani v tom, v čom je kľúčový rozdiel.
    ja ho vidím v tom, že ty miluješ nálepky (vrah, sviňa, normalizátor, ideológ,...) a ja nie.
    publikované: 21.09.2007 16:45:57 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Bez hlbších znalosti a plny vulgarizmov.
    Nemôžem inač iba počudovať sa nad tvojim príspevkom . Nevadil by mi neobjektívny,nekonkrétny a jednostranný prístup k danej téme .Je to tvoje videnie a ja ti ho nemienim brať .
    Vadí mi nenávisť ,s ktorou pristupuješ k tým, čo nepasujú do tvojho videnia sveta.Okrem toho, slovník ,ktorý používaš nepatrí do výbavy slušných ľudí,zvlášť ak chceš karhať či moralizovať iných.
    publikované: 22.09.2007 01:07:47 | autor: cicero (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Zdá sa, že pravda začína vychádzať najavo...
    Zdá sa, že pravda začína pomaly vychádzať najavo:

    http://www.pozorovatel.sk/archiv/tabor_bergen.html
    publikované: 22.09.2007 21:27:31 | autor: H. Denier (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. cincinnatus
    Nebol by si tak láskavy a napísal ešte jeden článok o postavení pamätníkov pre madarských hrdinov,čo utáčali a vraždili slovenský národ?
    publikované: 23.09.2007 15:17:55 | autor: TY ty ty ! (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. hfw
    No podla mna ked je niekto vrah, tak je vrah, ked je niekto zlodej, tak je zlodej. Ty nemas rad nalepky, ja nemam rad relativisticky svet, v ktorom sa nic nemoze pomenovat a ohodnotit. Ja skratka tvrdim, ze ak je niekto funkcionar a predstavitel zlocineckej organizacie, tak je svina. Bodka. Mna len udivuje, co je na tom tvrdeni take radikalne a cudne.
    publikované: 24.09.2007 09:45:07 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  26. cicero
    mozes mi odcitovat tie vulgarne pasaze, ktore nepatria do jazykovej vybavy slusnych ludi?ja som si to po sebe pre istotu precital este raz, ale jedine ako tak vulgarne slovo, ktore som pouzil je slovo svina.
    publikované: 24.09.2007 09:50:00 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  27. drahi komentujuci
    celkom by ma potesilo, keby ste vo svojich buducich komentaroch skusili vecnu kritiku - kde nehovorim pravdu, co nie su fakty, ktora uvaha je mylna... Tiez by ma potesilo, keby reakcia nadvazovala na clanok. Na osobne vypady sa tazko reaguje, respektive sa mi reagovat ani nechce.
    publikované: 24.09.2007 09:59:40 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  28. drahý blogger
    vecnú kritiku možno písať len na vecný článok, nie na nenávistný pľuvanec. prajem príjemný deň :).
    publikované: 24.09.2007 10:04:47 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. hfw
    Snazil som sa v clanku aj neskor v komentaroch sformulovat take tvrdenia, na ktore sa da vecne reagovat. Ak sa ti zda, ze to tak nie je, tak mame rozdielny nazor aj na tuto vec. V kazdom pripade diskusia k tomuto clanku tak ako prebehla bola uplne zbytocna, takze sa budem snazit ju tu nepredlzovat. Prajem ti prijemny tyzden, mozno sa pocas neho stretneme pri zmysluplnejsej debate.
    publikované: 24.09.2007 10:22:04 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  30. cinncinnatus
    diskusia, ktorá k článku prebehla, podľa môjho názoru úplne zbytočná nebola, a ak sa k takejto charakteristike blížila, potom z veľkej časti preto, že článok pre ňu nevytvoril dobrý základ.
    publikované: 24.09.2007 10:27:27 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. nebudem hodnotit
    Minaca ci Clementisa, pretoze o nich viem pramalo. Ich pamatne tabule ci busty su ale nebezpecnou sucastou relativizacie minulosti. Obavam sa, ze raz sa o estebakoch, vrcholnych komunistoch bude hovorit, aki to boli mili ludia a ako nam chceli dobre. V tom vidim problem.
    Zaujimalo by ma hogo, ci povazujes za spravne Minacovi ci Clementisovi prejavovat taku uctu. U Minaca by bola na mieste snad niekde v dome spisovatelov. Ale inde?
    publikované: 27.09.2007 22:51:59 | autor: bandol (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014