cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

UFO, maštaľ, kváder a iné skvosty

Stavby sú na uliciach a musíme sa na ne pozerať všetci.
   V poslednom čase pozorujem zvláštny stret dvoch rôznych svetov – architektov a laickej verejnosti. Bežný človek sa prechádza mestom a zhnusene sa pozerá na pozostatky komunistickej diktatúry – plody vtedajšej architektúry. V poriadku, bola taká doba (aj keď minitragédiou dejín je to, že diktátorske režimy majú vždy úplne beznádejný vkus). Čo ma však neprestáva šokovať, je pohľad architektov na tieto výtvory dnes, takmer dvadsať rokov po páde režimu. Tie stavby sú vraj dobré.

Niekoľko príkladov z Bratislavy:

1. Hotel Kyjev a budova obchodného domu Tesco.

Vraj jedno z najlepších diel slovenskej architektúry. No výborne. Hotel Kyjev - veľký betónový kváder, ktorý sa hodí iba tak ku svojmu názvu. Obyčajný socialistický panelák, len trochu vyšší. Moja otázka pre architektov: Je aj Petržalka skvost slovenskej architektúry? Tesco je postavené aspoň trochu zaujímavejšie, ale v zásade pôsobí na bežného človeka odpudzujúco. Čistý soc.

2. Nový most – UFO.

Uznávam, je to celkom zaujímavé, ale tipujem, že Rím, Paríž a ani Londýn by si to do svojho centra nevrazili. Opäť čistý socializmus. Navyše to zdevastovalo centrum Bratislavy takým spôsobom, že kompetentných by som navrhoval na trestné stíhanie.

3. SNG.

Myslel som si že tento hardcore socialistickej výstavby svojich zástancov nemá, ale mýlil som sa. Suverénne najodpudzujúcejšia stavba, akú som v živote videl. Keď ju zbadáte prvý krát, doslova vám to vyrazí dych a nechcete tomu uveriť. Navrhujem zastaviť jej rekonštrukciu a ponechať ju ako pomník ľudskej blbosti, nevkusu a socializmu (čo je blbosť kombinovaná s nevkusom).

A čo je argumentom architektov? Funkčnost, svedectvo o dobe a jej vtedajšom umení, kvalitný projekt podľa vtedajších (a asi aj dnešných) kritérií architektúry, a tak ďalej, proste samé hlúposti, ktoré ignorujú jeden základný fakt – že stavby nie sú obrazy, ktoré visia v galérií a chodia sa na ne pozerať iba tí, ktorí chcú. Stavby sú na uliciach a musíme sa na ne pozerať všetci! Mne je úplne jedno, čo si myslí moderná architektúra o budove SNG. Ja a predpokladám že väčšina mojich spoluobčanov si myslíme, že tá budova je neskutočný hnus a preto si myslím, že by ju mali zničiť a to tak, aby sa už nikdy nedala zložiť naspäť. Alebo ju môžu odviesť do nejakej megagalérie modernej architektúry, kde sa na ňu môžu chodiť pozerať odborníci a kochať sa jej krásou. Howg.

UMENIE A KULTÚRA | stály odkaz

Komentáre

  1. hm
    architektura je nielen o vonkajsom vzhlade budovy...
    k tej galerii - v byvalom rezime sa setrilo tam, kde sa nemalo a ani sa nepostavilo to, co bolo navrhnute:
    "Prístavbu navrhol bratislavský architekt Vladimír Dedeček. Budovali ju takmer desaťročie a verejnosti sprístupnili vo februári 1977. Pod výsledný stav sa však výrazne podpísali zmeny urobené v projekte už počas realizácie, 1 200 neodstránených kolaudačných chýb a nedoriešené technológie, najmä klimatizácia. Po rokoch nepretržitej prevádzky sa dostala do havarijného stavu a 1. marca 2001 ju zatvorili.
    Po zmene politického režimu sa na Dedečkovu hlavu znieslo kvôli galérii veľa kritiky. Údajne sa z neho preto stal zatrpknutý človek. Jeho predstava narysovaná na papieri sa však od reality, ktorú dodnes vidno na dunajskom nábreží, dosť líšila. Lenže ani socializmus nedokázal utiahnuť stavbu, ktorej rozpočtové náklady sa priebežne vyšplhali z 91 až na 111 miliónov vtedajších korún. Nevzhľadný obvodový plášť mal byť pôvodne z kameňa tlmenej farby. Fasádu mala dopĺňať aj reprezentačná sklená mozaika. Nepostavili ani podporné piliere z čierneho mramoru. Chýba aj tzv. hlava galérie, ktorá mala vzniknúť na mieste dvoch susediacich obytných domov. Všetky úpravy dokumentácie sa pritom urobili s tvrdením, že ide len o dočasné riešenia."
    http://www.sng.sk/?loc=1&id=26&yr=2007
    publikované: 04.05.2007 19:05:59 | autor: lulla (e-mail, web, autorizovaný)
  2. galeria
    aj preto som to spajal s komunizmom a komunistov povazujem za hlavnych vinnikov. neviem si predstavit, ze by sa nieco podobne ako opisujes (a s podobnym vysledkom) stalo v nejakej kultivovanej krajine.
    publikované: 07.05.2007 12:33:25 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014