cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tak kto tu koho žmýka?

Tak kto tu koho žmýka?Kto je sociálne orientovaný?A kto za koho kope?

Róbert Fico hovorí, že DSS - ky treba vyžmýkať koľko sa dá. Jánošík je na zboji, bohatým berie a chudobným dáva. Ach aký to chrabrý junák! A teraz k veci. Podľa neoficiálnych informácií sa Róbert Fico dohodol s DSS – kami na nasledovných krokoch týkajúcich sa druhého piliera.

1. pomer odvodov do prvého a druhého piliera sa zmení z 9:9 na 12:6

2. výška odmeny pre DSS sa zvýši o bližšie neurčenú sumu

Čo to znamená preložené do normálnej reči? Znamená to to, že ja ako sporiteľ budem odvádzať o tretinu menej na svoj dôchodkový účet a túto tretinu pošlem do Sociálnej poisťovne, ktorá z týchto peňazí bude vykrývať svoj deficit. Môj dôchodok z druhého piliera bude teda o jednu tretinu nižší a prídem aj o peniaze, ktoré by som získal zhodnotením tejto tretiny. Róbert ma upokojuje, že táto zmena je len dočasná a pomery sa budú opäť meniť. Kedy, ako a kým? Bohvie.A čo z toho zapredania sporiteľov budú mať DSS – ky? Bližšie zatiaľ nešpecifikované zvýšenie odmien plus zavrhnutie škodlivých návrhov Tomanovej.

Tak si to zhrňme. Bojovník proti chudobe, kapitalizmu a zisku nadnárodných korporácií chce tieto korporácie podplatiť z našich peňazí a zároveň zruinovať budúce dôchodky státisícom ľudí. Je to nechutný pakt, ktorý má za cieľ vyžmýkať druhý pilier a presunúť peniaze na dva účty. Jeden je vládny a druhý DSS – kový. A teraz milé deti otázka: Hádajte kto to celé bude platiť? Máte iba jeden pokus.


POLITIKA | stály odkaz

Komentáre

  1. cincinnatus
    Užitočná osveta so smutnou pointou.
    publikované: 11.09.2007 13:23:22 | autor: Račan (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Nuž, je to taký malý komunistický hajzlík
    a čo sa dá od takých očakávať...?
    publikované: 11.09.2007 13:26:17 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :)
    snazim sa byt politicky neutralny...takze napisem len toto:
    - hadam si len nemyslite, ze sa nejakych dochodkov dozijeme??
    - a ak aj ano (co dufam)...bude nasporena suma napr. 500 000 mat o 20-30 rokov realnu hodnotu tych 500 000 ako dnes?
    - historia sa opakuje...dalsia svetova kriza je na spadnutie, a i ked predpokladane vynosy vychadzaju z minulych obdobi (cca 10 rokov spat), a boli vynosne...no ale spoliehat sa dnes na to?

    no...a teraz ma vsetci znicte :)
    publikované: 11.09.2007 14:05:59 | autor: snivajuci (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. snivajuci
    - ano myslim si ze sa nejakeho dochodku dozijem. A cim bude Fico dlhsie premier, tak tym bude ten dochodok nizsi.
    - pokial bude tych 500 000 zhodnocovanych a inflacia nebude velmi vysoka, tak ano (pokial bude Fico obmedzovat DSS – ky pri investovani penazi este viac ako je to doteraz, tak nie)
    - historia sa nie vzdy opakuje a ziadnu svetovu krizu obrovskych rozmerov nevidim
    publikované: 11.09.2007 14:12:04 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. pre cincinnatus
    - dúfam, že sa všetci dožijeme dôchodku, len si treba uvedomiť, prečo sa čo deje.
    1. keď sa delil dôchodok na 1. a 2. pilier, vtedajšia vláda tvrdila, že prvý bude mať vyrovnaný rozpočet a že to dosiahne tým, že sprivatizuje strategické podniky. Holt "modrá" vláda sprivatizovala čo stihla a prvý pilier je v strate. Takže ho musí ratovať nová vláda, ktorá už nemá veľa čo predať (možno by niekto kúpil Miklosa a Dzurindu). Miklos spustil DSS bez toho aby zabezpečil prvý pilier, pokiaľ nie si sirota máš otca, matku, starých rodičov, tak by si asi chel aby aj oni mali koniec života v dostatku.
    2. Neviem, ako si na tom v ekonomike, ale DSS-ky zhodnocujú TVOJE peniaze tak, že s nimi obchodujú (nakupujú, predávajú, požičiavajú, ...) bohužiaľ, ani tá najväčšia finančná firma nedokáže robiť len dobré obchody, proste investuje zle, príde nejaká kríza a čo TVOJE peniaze??? Nuž proste si hral a prehral - o tom je kapitalizmus. Takže nakoniec (kiežby nie) sa môže stať, že svoje peniaze neuvidíš a budeš odkázaný na ten hnusný prvý pilier, ktorý je zo zákona valorizovaný a ktorý vypláca štát ktorý zo zákona nemôže zbankrotovať.
    3. historia sa neopakuje, len vyvíja, keby si študoval ekonomiku v kapitalizme, vedel by si niečo o cykloch v ktorých sa opakuje.Že je tam rast, konjunktúra, kríza a depresia. Každá perioda trvá rôzne dlho, ale vždy sa skôr či neskôr vystriedajú všetky, takže ak vychytíš pri svojom odchode do dôchodku krízu či depresiu, je možné, že si cigaretku budeš zapaľovať aj bankovkou o hodnote 1000.
    publikované: 11.09.2007 15:05:17 | autor: Gido (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. ja to vidím trochu inak...
    1. Modrá vláda nesprivatizovala všetko,rátala z ďalšími zdrojmi s privatizácie (letisko, cargo...) a tým, že táto vlada neprivatizuje, peniaze jej "akože" chýbajú - lebo ked si vezme, že nárast prijmov štatneho rozpočtu za posledne dva roky presiahol 100 mld Sk a ekonomika rastie skoro 9% ročne, tak predsa by len nejaku korunku pri rozumnom hospodareni na dochodky mal...
    2. DSS-ky maju prisne pravidla na investovanie - povinne časť musia investovať konzervativne + ak nejaka DSS-ka investuje vyslovene zle( t.j. ma výrazne nižšie výnosy, ako iné), musí doplatiť klientovi priemerný výnos všetkých DSS ... atd., treba trochu čítať...
    3. Čo sa týka cyklov a opakovania - ano , sú, ale stále miernejšie a ak by sa niečo naozaj globalne vážne po***lo (vojna..), tak Ta nezachrani ani prvy, ani nijaky pilier....
    publikované: 11.09.2007 15:23:18 | autor: d111 (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Gido
    1. pri rekordnom raste ekonomiky sa mi nezda potrebne brat peniaze prave z mojho dochodkoveho uctu. Je tisic inych moznosti.
    2. v zakone su stanovene prisne pravidla ktore platia pre investovanie DSSiek. Jednoducho nemozu investovat prilis riskantne – su obmedzovani. Investovanie funguje uz dlhe desatrocia a ku katastrofe doslo jediny raz a to pocas tridsiatych rokov – Velka hospodarska kriza. Odvtedy to funguje (a ak by nastala nejaka obrovska hospodarska katastrofa tak su nase dochodky v keli tak ci tak,nech uz mame pilier akykolvek). Navyse vsetky DSSky konroluje stat a to velmi dokladne. Navyse ak je jedna DSSka v nejakej strate zo zakona ti musi dorovnat chybajuce peniaze vzhladom na ostatne vynosy ostytnych DSSiek. Navyse hospodarenie DSSiek je oddelene od tvojich penazi – nemozu ich teda pouzivat na ine ucely ako na statom kontrolovane a podrobne vymedzene investovanie. Nanvyse jestvuju dalsie dovody preco verim druhemu pilieru tisíc krat viacej ako pilieru prvemu.
    3. A kedy bola naposledy taka obrovska depresia ze to znicilo uspory? V tridsiatych rokoch. A nie je nikde urcena taka zakonitost ze sa to musi zopakovat.
    publikované: 11.09.2007 15:37:34 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  8. gido
    asi tak nejako som to myslel :)
    publikované: 11.09.2007 19:25:53 | autor: snivajuci (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Zdá sa, že pravda začína pomaly vychádzať najavo:
    Zdá sa, že pravda začína pomaly vychádzať najavo:

    http://www.pozorovatel.sk/archiv/tabor_bergen.html
    publikované: 22.09.2007 21:32:02 | autor: H. Denier (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014