cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šup šup do postele a uži si to!

A tak som sa vybral do kina. Ak ste na film Krásne sny nešli, pretože je uvádzaný ako romantická komédia made in Hollywood, tak na túto nálepku rýchlo zabudnite.

Rozhodol som sa ísť na film Krásne sny po prečítaní troch viet z náhodnej recenzie, ktorú som našiel na internete. Píše sa tam: „Gary žije v New Yorku a kým stále čaká na svoju šancu filmového skladateľa, živí sa hudbou k reklame. Je ženatý, bezdetný a nevedie šťastný život, len prežíva. To všetko preto, že Gary je síce talent, ale aj programová obeť, pasívny chlapík, ktorému je bližšie nariekať nad sebou, nie nahlas, len tak vo vnútri a čakať, kým ho niekto znovu objaví.“ Občas sa cítim podobne a pravdepodobne tento stav ma neomylne priťahuje k takýmto filmovým/románovým postavám. Nie, nie som hudobník, ani nič podobné a nie som ani ženatý. Ale zdalo sa mi, že mám s Garym niečo spoločné a je mi na ňom niečo sympatické.

 A tak som sa vybral do kina. Ak ste na film Krásne sny nešli, pretože je uvádzaný ako romantická komédia made in Hollywood, tak na túto nálepku rýchlo zabudnite. Film je miestami celkom vtipný ale určite to nie je žiadna komédia (a už tobôž nie na spôsob primitivizmov a lá Prci prci prcičky a spol.), pocit romantiky som zažil len na konci a len na malú chvíľu a to, že je to hollywoodsky film – no a čo, aj tam sa občas točia zaujímavé veci.

 Film sa začína dokumentaristicky - spomínaním Jarvisa Cocker zo skupiny Pulp (hrá ho Jarvis Cocker zo skupiny Pulp) na hudobníka Garyho Shallera. O Garym (Martin Freeman) celý ten film je. O jeho vyprázdnenom a smutnom živote a o jeho nociach, ktoré sa začínajú flegmatickým povzdychom jeho manželky (Gwyneth Paltrow) „I love you“ a pokračujú lucidnými snami s krásnou Annou (Penelope Cruz).

 Tu sa pristavím pri lucidnom snívaní. Čo to vlastne je? Je to snívanie, pri ktorom si človek uvedomí, že sníva a začne si svoj sen vytvárať. Ľudia si tak plnia svoje tajné sny vo sne, pri ktorých ich navyše nikto nenachytá. Lietajú, hrajú v slávnych kapelách, ale zo všetkého najčastejšie trávia svoj čas s vysnenou osobou, napríklad s Penelope Cruz (Lucidné snívanie fakt jestvuje, nie je to len výmysel z filmu. Je to síce obklopené hromadou ezoterických sprostostí, ale nie je na tom nič ezoterické, astrálne a ani magické je to jednoducho schopnosť uvedomiť si svoj sen, režírovať ho a nezobudiť sa).

 Garymu sa však veci začínajú vymykať spod kontroly a realita sa mu postupne mení na sen a sen na skutočnosť. Gary je človek hľadajúci (alebo skôr čakajúci) a nenachádzajúci. A ak sa mu niečo konečne podarí nájsť, tak to nekončí tak, ako by si predstavoval.

 Tento film rozhodne nie je zlý a pre niektoré veci sa ho oplatí vidieť. Celý čas som mal však pocit, že s daným scenárom a hercami mohol režisér nakrútiť niečo omnoho, omnoho lepšie. Film Krásne sny je ako život hlavnej postavy Garyho. Nie je zlý, len mu niečo neznesiteľne chýba.     


UMENIE A KULTÚRA | stály odkaz

Komentáre

  1. Zdá sa, že pravda začína pomaly vychádzať najavo...
    Zdá sa, že pravda začína pomaly vychádzať najavo:

    http://www.pozorovatel.sk/archiv/tabor_bergen.html
    publikované: 22.09.2007 21:30:26 | autor: H. Denier (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014