cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Starý príbeh o Jagovi, o mne a vlastne aj o vás

Erving Goffman: „Všetci hráme divadlo“ Ján Štrasser: „Na svetelnej tabuli už svieti zostava, hráme, tak čo ti chlapče ešte zostáva. Si hráč! Si v tejto dráme hlavná postava. Obecenstvo platí, tak ukáž čo si zač.“

Konečne sa mi podarilo dostať sa na Shakespearovské letné slávnosti, konkrétne na predstavenie Othello. Divadlo ako také hodnotiť nechcem, na to sú povolanejší. Ja chodím aj tak do divadla pre niečo iné ako hodnotenie prístupu režiséra ku klasike a podobne. Chodím tam pre potešenie a pre príbehy. A príbeh o Jagovi je skvelý. Hovorím príbeh o Jagovi, pretože to bolo divadlo o ňom, vlastne ten príbeh bolo jeho vlastné divadlo, ktoré umne režíroval. Othello, Desdemona, Cassio, to sú všetko len pešiaci ktorých Jago posúva po šachovnici. O čo vlastne ide. Othello, kapitán v službách Benátok, sa ožení za Desdemonu, dcéru významného senátora. Za svojho námestníka vymenuje Cassia. Othellovým pobočníkom je Jago, ktorý rozohráva svoju vlastnú hru. Poštve proti sebe Cassia a šľachtica Roderiga a zároveň začne našepkávať Othellovi svoje podozrenia o nevere Desdemony s Cassiom. Šikovne ťahá za jednotlivé nitky príbehu, všetky smerujúce k jeho vlastným záujmom. Slúži Othellovi preto, aby Othello poslúžil jemu. Príbeh sa končí ako to už v Shakespearových tragédiách býva záverečnou masakrou, v ktorej však paradoxne samotný Jago neumiera.

 Po skončení divadla som premýšľal o tom, čo mi tento príbeh hovorí o dnešnom svete. Najprv mi ako prví napadli všetci tí Jagovia, ktorí hrajú svoje politické a ekonomické hry, pri ktorých sa navonok prezentujú ako veľkí ľudomili a v ústraní sa ticho chichocú a využívajú/zneužívajú všetkých naokolo pre svoje záujmy. Potom som si však uvedomil, že Jagom som tak trochu aj ja a vlastne každý človek ho má viac či menej vo svojom vnútri. Väčšina z nás má svoje vlastné záujmy, na ktoré vedome alebo podvedome myslíme pri našom každodennom konaní. Občas niečo zatajíme, nevyslovíme alebo naopak niečo nenápadne utrúsime aj keď by sme mohli byť ticho. Radíme všetkým naokolo a tak trochu myslíme pri tom aj na seba. Jago sa v nás ticho uškŕňa. Tak aby ho nebolo príliš počuť, tak aby sme nezistili, že opäť rozohráva svoje hry.       


UMENIE A KULTÚRA | stály odkaz

Komentáre

  1. kedy si bol? :)
    akurat sa chystam pisat :)
    publikované: 06.08.2007 11:51:34 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. najvacsie tragedie...
    ... su tie, kde zlo vznika z obycajnych pohnutok obycajnych ludi. Najhorsi Jago je asi ten, co klame aj sameho seba. Skoda, ze predstavenie nebude i v Kosiciach.
    publikované: 06.08.2007 12:39:35 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. bv
    Vcera vecer. A ty?
    publikované: 06.08.2007 12:39:48 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  4. sestko
    Najvacsie tragedie vznikaju ani nie tak vdaka Jagom, ale vdaka tomu, ze ludia su hlupi Othellovia, ktori sa nechaju vodit za nos.
    publikované: 06.08.2007 12:44:55 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. co cakas od niekoho..
    ... kto 9 hodin hlupne v praci a potom si este da dve piva? Lebo neustala praca ohlupuje, ako ktosi povedal.
    publikované: 06.08.2007 12:47:13 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. sestko
    Preco su ludia taki hlupi, tak to je pre mna velka otazka na ktoru nemam odpoved. Mozno by pomohlo keby zacali viac citat Shakespeara :)
    publikované: 06.08.2007 12:51:31 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  7. predvcerom :)
    publikované: 06.08.2007 13:15:15 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  8. bv
    tak sme sa obisli :).cakam na clanok
    publikované: 06.08.2007 14:10:30 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014