cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Šokujúce informácie. Zo spoľahlivého zdroja.

Nedávno mi hovoril kamarát šokujúcu informáciu o jednom známom moderátorovi a jeho nechutných praktikách v súkromí. Spýtal som sa ho odkiaľ to má. Mal to priamo zo zdroja.

Asi poznáte tú hru pri ktorej niekto vymyslí vetu a pošepká ju osobe, ktorá sedí vedľa neho. Tá ju povie ďalšiemu človeku a tak ďalej, až kým sa informácia nedostane na druhý koniec reťazca. Posledný človek potom povie vetu nahlas. Takmer nikdy to nie je tá istá veta, ktorú vymyslela prvá osoba, veľmi často je to dokonca úplne iná informácia.

 Na tejto banálnej hre je úžasné, že názorne ukazuje, ako funguje v praxi šírenie informácií (predovšetkým neformálnymi kanálmi). Jednoducho pospolitý ľud si na presné citácie nepotrpí a kde tu zmení slovo, slovosled, posunie význam, skrátka pozmeňuje pôvodnú informáciu. Je to niečo ako evolúcia. Na začiatku máte komára a na konci somára. Zaručene pravdivé informácie pochádzajúce od kamaráta kamaráta strýkovho bratranca z druhého kolena sa na nás valia s neľútostnou pravidelnosťou.

 Nedávno mi hovoril kamarát šokujúcu informáciu o jednom známom moderátorovi a jeho nechutných praktikách v súkromí. Spýtal som sa ho odkiaľ to má. Mal to priamo zo zdroja. Jeho frajerka má sesternicu a jej kamarátky kamarátka sa pozná s bývalým frajerom bývalej priateľky daného moderátora. Fajn. Najkrajšie odhalíte hlúposť týchto zaručených informácií ak sa dozviete niečo zaujímavé o sebe alebo o nejakej udalosti, ktorú ste zažili. Niekedy vám neostane už nič iné len zmysel pre humor a na úplné nezmysly môžete reagovať asi tak ako Mark Twain, ktorý po tom ako sa dopočul o svojej vlastnej smrti povedal „Musím povedať, že správy o mojej smrti považujem za značne prehnané.“.

 Niektorí ľudia ale budú radšej veriť svojim zaručeným zdrojom ako úplne zjavnej pravde. To už potom nevyhádate ani to, že nie ste mŕtvy. Dnes mi napríklad tvrdili moji priatelia, že jedna naša spoločná kamarátka ostáva v zahraničí a už sa na Slovensko nevráti. Mal som tomu dosť problém uveriť, keďže som s ňou bol minulý týždeň na káve. Tak teraz neviem čomu veriť. Svojim očiam a rozumu alebo zaručeným informáciám zo spoľahlivých zdrojov?  


SPOLOČNOSŤ | stály odkaz

Komentáre

  1. cincinnatus, mám takú skúsenosť, že...
    s pravdivosťou informácií je rozumné nakladať ako s pravdepodobnostnou kategóriou, ktorej hodnota sa mení v čase i priestore.
    istá skepsa nie je nikdy na škodu, bez ohľadu na to, či sú zdrojom informácie naše vlastné oči a rozum, alebo iné (ne)spoľahlivé zdroje.
    publikované: 24.10.2007 09:25:31 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. hfw
    Iste.Len zacinam mat pocit, ze informacie od vacsiny mojich znamych maju este mensiu informacnu hodnotu ako titulka Noveho Casu.
    publikované: 24.10.2007 09:31:13 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  3. cincinnatus, (ne)spoľahlivosť zdroja...
    hraje pri vyhodnocovaní hodnoty informácie podstatnú úlohu.
    zaujíma ma odpoveď na otázku, prečo majú informácie od väčšiny tvojich známych ešte menšiu informačnú hodnotu ako titulka Nového Času... takže, prečo??
    publikované: 24.10.2007 09:37:31 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. hfw
    To ma zrejme viacero dovodov. Spontanne ma napadaju: mechanizmus deformacie informacii predavanych ustnym podanim (to o com som pisal v clanku), neschopnost spravne a presne interpretovat text, spravu, informaciu, dovera nedoveryhodnym zdrojom, umyselna manipulacia s informaciou (napr. aby bola zaujimavejsia, zabavnejsia) atd. Tym nechcem povedat, ze ja som dokonale medium, ktore predava informacie vzdy presne a spravne.
    publikované: 24.10.2007 09:44:01 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. cinncinnatus, vymenované dôvody...
    sa vzťahujú nielen na Tvojich priateľov :) a sú ľudsky pochopiteľné.
    ak pominiem úmyselnú lož s cieľom získať prospech, potom ma osobitne zaujíma:
    - čo je za neschopnosťou správne a presne interpretovať informácie?
    - ako sa „prihodí“, že dôverujeme nedôveryhodným zdrojom?
    si myslím, že práve s týmito faktormi počítajú (nielen) bulvárne média, ale aj politické strany a politici, a na našu vlastnú škodu je to väčšinou stávka na istotu...
    publikované: 24.10.2007 10:11:31 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. hfw
    Co je za tym? Zaujimave je napriklad to, ze slovenski studenti dopadli pri porovnavani s inymi EU krajinami dobre v rozsahu vedomosti, ale zle v schopnosti porozumiet textu a suvislostiam. Takze mozno to vsetko zacina uz v zlom systeme vyucovania na skolach. Okrem toho je podla mna hlavnym problemom akysi vzdy pritomny bulvarny rozmer beznych rozhovorov (co podla mna nie je novy jav, ale je to tu asi odjakziva), pri ktorom si ludia radi prikrasluju a upravuju informacie jednoducho preto, lebo im to pride zaujimavejsie. A preco ludia doveruruju nedoveryhodnym zdrojom – nenapada ma nic ine ako obycajna ludska hlupost.
    publikované: 24.10.2007 10:20:55 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  7. hfw - otazka mimo temy
    sledujem hlavnu stranku pravdy a nerozumiem celkom ci ten novy sposob updatovania clankov je nejaky novy system alebo im to jednoducho blbne. Netusis?
    publikované: 24.10.2007 10:25:03 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  8. môj postreh
    k deformácií informácií prichádza často preto, lebo sme sa nenaučili správne čítať. Vnímame často len formu a nie obsah. A keď neviem o čom je obsah, veľmi ťažko ho môžme správne reprodukovať.
    A podobné je to s počúvaním. Málokdo sa zamýšľa nad obsahom slov, ktoré počuje. Akosi sme priveľmi na porvrchu. A obsah tým pádom neuvedomele deformujeme ak sa snažíme ho niekomu sprostredkovať bez ohľadu nato, či mi samy sme mu porozumeli.
    publikované: 24.10.2007 10:28:31 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  9. cincinnatus...
    Tvoju otázku mimo tému neviem posúdiť.
    a ľudskej hlúposti ako vysvetleniu, prečo ľudia dôverujú nedôveryhodným zdrojom: pojmy ako "ľudská hlúposť", "blbec" a pod. používam nerád, lebo sú to pojmy veľmi relatívne a svojím spôsobom aj subjektívne hodnotiace a nekorektné.
    publikované: 24.10.2007 10:39:00 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. rusalka
    bude to mat nieco spolocne s tym skolstvom. deti maju dost vela vedomosti, ale bohuzial tomu co "vedia" prilis nerozumeju a nevedia s tym narabat. aj preto si myslim, ze nie je celkom na mieste, ked sa chvalime tym, ze toho vieme viac ako ludia zo zapadu.
    publikované: 24.10.2007 10:40:35 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  11. hfw
    Ad ludska hlupost. Mne to ale casto pride ako presne pomenovanie stavu veci. Je to subjektivne, ale to je takmer akykolvek nas nazor, nie? Ale namiesto toho pojmu hlupost sa samozrejme daju pouzit aj ine terminy, ktore s hlupostou suvisia, ak chces korektnejsie, napriklad naivita, nedostatok vedomosti, neinformovanost...
    publikované: 24.10.2007 10:46:05 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  12. cincinnatus, isteže...
    už vo chvíli, kedy človek niečo povie, vyjadruje svoj subjektívny názor, postoj, hodnotenie... no pri hodnotení je rozumné voliť slová, ktoré na jednej strane vyjadrujú to, čo majú, a súčasne zbytočne nezraňujú.
    určite je rozdiel, či niekomu poviem, že je hlupák, alebo vyslovím domnienku, že asi nemá dostatok informácií.
    publikované: 24.10.2007 11:11:02 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. hfw
    Ano. Preto tieto lahke invektivy pouzivam hlavne vtedy ak nehovorim o konkretnej osobe, ale o skupine ludi, ktoru nejako definujem. Napriklad tak ako som to urobil v jednom z dnesnych komentarov – nebolo to nic osobne. Aj ked ano, obcas tak nazyvam aj niekoho konkretneho. Nie preto aby som ho ranil, ale preto lebo si myslim ze ten dany clovek si zasluzi to pomenovanie a ze je niekedy spravne pomenovat veci svojimi menami. A nerelativne rozlisovat.
    publikované: 24.10.2007 11:23:06 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  14. .
    fajn clanok, ja mam trebars jedneho znameho, chodiaca drbarna . Pribehy a udalosti v jeho podani vsak maju bezmedzny humorny raz.
    Myslim, ze vsetci vedia, ze je ako megafon ale dalej sa mu zdorveruju.
    Musim priznat , ze ako ma drby velmi neberu, tak s nim sa stretnem velmi rada :)) a ze obsah defurmuje, to sa mi prave paci.

    Inak mi v mojom okoli prinasa velmi malo ludi zdeformovane informacie , alebo vobec informacie , ktorych hodnovernost skumam. S ludmi sa bavim o nich a informacie si lovim ak tak pri debateach, na nete, v knihach ale uz aj tu s ocakavanim deformacie a overujem prirodzene pokila sa da, pokial nie, ulozim a nezabudnem , nic viac.
    publikované: 24.10.2007 11:30:23 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  15. cincinnatus...
    ad ‚obcas tak nazyvam aj niekoho konkretneho’
    aj keď tvoj úmysel nie je raniť a aj keď si presvedčený, že si to dotyčný „zaslúži“ (čo ak nie?), vyjadrením „si hlupák“ ho nielen raníš, ale aj urazíš a znepriatelíš.
    otázka: stojí to za to?
    už len zámena vyjadrenia „si hlupák“ za „urobil si hlúposť/chybu“ robí zázraky...
    cítiš ten rozdiel?
    publikované: 24.10.2007 11:51:43 | autor: hfw (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. hfw
    rozumiem co chces povedat a prave preto sa v akychkolvek rozhovoroch takymto urazkam vyhybam a myslim, ze sa mi to dari. Tym co som spominal som myslel skor pisanie na blogu, kde obcas nieco tvrdsieho napisem. Na verejne zname osoby.
    publikované: 24.10.2007 12:58:26 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  17. povedala
    babka babce, že na trhu majú krásne kapce, ale krpce neboli a babky nám pomreli.... joj, na takých drbnách je dobré si občasť "zgusnuť". lebo pravdy sa nikdy nedopátraš:)
    publikované: 24.10.2007 18:40:24 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Je krásne nezarážajúce,
    že máš úplnú pravdu... na svete je to jednoducho tak... človek, človek... príliš ukecaný tvor.. :)
    publikované: 24.10.2007 19:54:50 | autor: ivana (e-mail, web, autorizovaný)
  19. je to bežný jav
    Menlivosť informácii je bežný jav, ktorý je závislý na osobe, ktorá informáciu šíri..nie je to nič nové, je treba brať na zreteľ, kto šíriteľom informácie je a podľa toho zaujať stanovisko. Nemá význam zaoberať sa tým pokiaľ človek nepochopí, že nie každý má záujem na tom, aby boli šírené informácie objektívne, väčšine ľudí ide iba o prázdne reči.Je až zarážajúce koľko času dokážu niektorí ľudia venovať takýmto aktivitám, ktoré bežná komunikácia prináša každý deň, pričom je iba na nás, či ťakémuto "zaručene" šíriacemu bludu podľahneme alebo to necháme na tých, ktrorým to spôsobuje potešenie. :)
    publikované: 28.10.2007 07:51:31 | autor: Peter (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Petrov názor je objektívny
    Chcela by som v prvom rade reagovať na Tvoju vetu: "Tak teraz neviem čomu veriť. Svojim očiam a rozumu alebo zaručeným informáciám zo spoľahlivých zdrojov?" známym porekadlom: Radšej raz vidieť ako stokrát počuť. Lenže všetko vidieť nemôžeme, a to čo počujeme musíme pretaviť cez svoj rozum. Nikto Ťa nemôže presvedčiť, že je niečo tak, ak o tom nie si presvedčený sám. Čo sa týka zaručených informácií o ľuďoch nám známym, na to je zaručený liek - spýtať sa ich to priamo. Nad ostatným by som sa toľko nevzrušovala. Vždy si treba všímať aký zdroj používam na získanie informácií, či sa "člľapkám" v bulvári alebo čítam serióznydenník. Ak totiž aj ten seriózny denník niečo domotá, tak sa aspoň včas ospravedlní, aby nešíril nepravdivé informácie. Bulváru je to v podstate jedno. Je budovaný na informačných "bombách", ktoré predávajú. Ten istý údaj poobracajú zo päť krát k tomu tá istá fotografia zo dva krát a stránka je naplnená. Vôbec by ma to netrápilo. Taká bežná výmena názorov a ideme čítať ďalšie zaručene "pravdivé" informácie. Málo sa využíva právo na ochranu osobnosti. Všímam si, že trestné oznámenia podávajú zväčša tí, ktorým sa momentálne až tak nedarí a potrebujú získať finančné prostriedky. Len neviem nakoľko je tento údaj pravdivý, keďže som nevidela štatistiku. :)
    publikované: 28.10.2007 08:32:56 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  21. martha
    asi som to zle sformuloval. chcel som naznacit, ze je uplne jasne comu skor uverim:svojim ociam a hlavne rozumu
    publikované: 29.10.2007 09:51:03 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014