cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sedem krátkych pripomienok k hokeju - o čom v televízií nehovoria

Hokej a sedem vecí, ktoré mám potrebu dodať k majstrovstvám sveta.
1. hokej a primitívny nacionalizmus
Tak ako každý rok, tak aj tento bola jednou z hlavných tém na Slovensku česká reprezentácia. Tak ako obyčajne veľká väčšina obyvateľstva fandila zo zásady akémukoľvek súperovi Čechov – len nie našim susedom. Za všetkých to najlepšie povedal jeden z účastníkov internetovej diskusie, ktorý povedal pred začiatkom MS: „dúfam, že naši získajú nejakú medailu, alebo ani nemusia, len aby Česi pohoreli“.
2. hokej a primitívna nevraživosť voči Bratislave
Tak ako každý rok, aj tento bol najnenávidenejším hokejovým klubom na Slovensku Slovan Bratislava. Smutné je, že sa to prenieslo aj do reprezentácie. Keď povolal tréner Šupler na posledné voľné miesto na súpiske útočníka Slovana Mareka Urama (ktorý si dovolil provokovať nebratislavských fanúšikov v playoff tým, že súperom strieľal veľa gólov), strhla sa vlna kritiky a obvinení z úplatkov, protekcie a pod. Uram hral za Slovan a preto bol vinný. Nakoniec bol jedným z tých lepších hráčov na majstrovstvách sveta.
3. hokej a neschopnosť sebareflexie
Tak ako každý rok, aj tento sme sa rozplývali nad každou drobnosťou, ktorá sa podarila nejakému hokejistovi. Opäť nedokážeme objektívne zhodnotiť na čom sme. Vraj sme hrali dobre proti Kanade, Čechom, Bielorusom. Naozaj? Počas celých majstrovstiev sveta som videl hrať naše mužstvo naozaj dobre len jednu tretinu proti Čechom, prvých desať minút proti USA a prvých desať minút proti Švédom (plus zopár roztrúsených dobrých striedaní). Všetko ostatné bola katastrofa.
4. hokej a „mýliť sa je ľudské“
Tak ako každý rok, aj tento som počúval o tom, ako sa musíme poučiť z chýb. Problém je ten, že sa z chýb učíme už akosi dlho a nič z toho. (Rekordérom v „učení sa z chýb“ a v „zbieraní cenných skúseností“ sú slovenskí futbalisti. Tí zbierajú skúsenosti odkedy máme vlastný štát a stále nič. Z hráčov, ktorí boli v polovici deväťdesiatych rokov na začiatku svojej kariéry sa medzičasom stali hráči končiaci svoju kariéru – zbierali skúsenosti viac ako desať rokov, len akosi ich zabudli aplikovať do praxe. No nič, možno z nich budú dobrí tréneri.)
5. hokej a nedostatok profesionality
Tak ako každý rok, aj tento krát sme mali slabých komentátorov (aj keď uznávam, že v minulosti to bolo omnoho horšie). Vrchol všetkého je ten srandovný človek, ktorý robí rozhovory medzi tretinami a po skončení zápasu. Pýtať sa niekoľko rokov nepretržite päť primitívnych a rovnakých otázok, tomu hovorím kariéra.
6. hokej a pocit hanby
Tak ako každý rok, aj tento sa udialo na ľade niekoľko ťažko pochopiteľných vecí. Slovenskí hokejisti majú čudný dar z času na čas odohrať niekoľko tretín na úrovni národného tímu Etiópie. Prehrávať je normálne, ale to čo sme predviedli v druhej a čiastočne v tretej tretine zápasu so Švédskom, to vo mne vyvolávalo intenzívny pocit hanby. Striedať počas protiútoku súpera, nechať sa obohrať jedným priemerným hráčom, na ktorého sa pozeralo všetkých päť slovenských hokejistov...
7. hokej a trochu radosti
Tak ako každý rok, aj tento sme dokázali vyhrať niekoľko zápasov a streliť zopár pekných gólov. Ďakujem aj za tu trochu radosti.

VŠETKO OSTATNÉ | stály odkaz

Komentáre

  1. Takmer úplne s tebou súhlasím.
    Naši hokejisti vyzerali ako keby do ich hláv vliezla japonská mentalita, smutný pohľad na také mrhanie potenciálom.
    Ale čo sa týka toho človeka vypytujúceho sa 5 otázok dookola tak skús si tam stáť vvymýšlať tie otázky ty...
    publikované: 12.05.2007 08:09:49 | autor: fataL (e-mail, web, autorizovaný)
  2. podstatné odlišiť od nepodstatného
    pár hviezd NHL nevytrhne mužstvo. Hokej síce je o dávaní gólov, ale aby sa tak dialo, tak treba vyhrávať puky v non-stop súboji s protivníkom a udržať si ho (puk) pred streľbou presnými prihlrávkami.
    A to chce nielen vedieť strieľať, ale aj stále korčuľovať a rýchlo, nielen krúžiť, a mať silu udržať, či vybojovať puk. A to chce aj určité fyzické dispozície, veľkosť, aj nižší vek.
    Dnes väčšina hráčov bez tejto výbavy zahrá tak ako ste to opísal. Inými slovami koncentrácia na puk, zápas plných 60 minút. A to je aj o motivácii. A je tu bludný kruh. Lebo keď sa aj niektorí snažili, tak ich to prestalo motivovať, ak spoluhráča vzápätí obrali o puk, lebo nebol skoncentrovaný, rýchly, silný o puk zabojovať. Tak skôr-či neskôr to aj hviezdu prestane baviť.
    A aby sme takýchto hráčov vychovali, treba začať vyberať talenty a nerobiť to ako sa to robí,že k talentu dáme ako spoluhráča protekčné dieťa sponzora, či bývalého hokejistu, trénera. A bludný kruh začal už v destve u talentovaného hráča. A keď uvážime, že sa talenty v detstve učia strieľať nie v tréningu, ale "za chodu" v zápase. Asi aké šance majú talentované decká, ak majú zavesené sponzorské decká na chrbte? K streľbe sa takmer nedostanú lebo sú radi, že sa rýchlo vrátia a ubránia, nedostanú gól. A nehovoriac o lustrovaní a komentovaní hry od detstva, mladosti rodičmi, tatkami, kto ako hral priamo trénerovi do ucha pri sponzorovanej borovičke počas prestávok. A píšte si, že keď tréner stiahne na 2-3 päťky. Tak zostáva podpriemerný hráč. Že by to bola slovanská nátura? Podstatné, kto platí.
    Doporučujem dodatočne vyčísliť koľkí hráči nielen strieľali na bránu súpera, ale koľko pukov udržali, vybojovali, presne prihráli. Lepšie by sa zhodnotil aj vami spomínaný Marek Uram, ak si to náhodou sám už nestihol uvedomť.
    publikované: 12.05.2007 08:10:21 | autor: Anna Galovičová (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ad:Anna Galovicova
    suhlasim, ze vychova je klucova, avsak pripajam k tomu dve poznamky:
    1. nemyslim si ze sa to prejavuje uz v terajsej reprezentacii
    2. nezda sa mi, ze by protekcia pre niektore deti az tak ohrozovala slovenske talenty. Kvoli protekcii hraju hokej niektore menej talentovane deti na ukor tych viac talentovanych, to je pravda. Avsak kolkym detom z jedneho rocnika sa podari presadit sa v profesionalnom hokeji? Tipujem tak dvom, trom? No a tito dvaja, traja, to su tie najtalentovanejsie deti, ktore si podla mna nikto nedovoli vyhoditz muzstva, az take skorumpovane by som to nevidel
    publikované: 12.05.2007 10:35:47 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  4. hmmm
    tak chod robit trenera....
    publikované: 12.05.2007 10:38:39 | autor: gru (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Odkaz pre tych, co mi posielaju odkazy
    "je vidieť odkial pochádzaš t.j. nikdy si na hokeji nebol /a/ a bývaš v Bratislave"
    odpoved: na hokeji som bol vela krat a nepochadzam z Bratislavy
    publikované: 12.05.2007 10:40:06 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Berieme vsetko tak vazne ako sami seba?
    Nemyslim si, ze takto kriticky je nutne vsetko vidiet, aj ked ide o narodny tim. Tvoj pohlad o cechoch je pre mna zovseobecnovanim, to iste tvrdim o pohlade na Slovan Bratislava. Cast fanuskov je taka, cast onaka. Netreba davat vsetkych do jedneho vreca. Tak nemame takych najlepsich hokejistov a co?? Ja sa viem zabavit aj tak. Slovaci nie su v nicom najlepsi na svete a asi ani nebudu, ale netreba sa zatracovat, skor trocha nadhladu by narodu prospelo... Ved u nas sa aj na sidliskovom futbale vidi vsetko az prislis vazne, niekedy je to na smiech. Nemci sa vedia futbalom-hokejom bavit aj ked su na ihrisku (vlastna skusenost), Slovaci su vsetci hned Gretzky, alebo Beckham - ale iba vo vlastnych snoch. Relax a tesit sa z toho co mame a mozno to pojde lepsie. Takto si zahrabeme aj to dobre, co je v nas. Think about it - Jozko...
    publikované: 12.05.2007 10:42:20 | autor: Vladimir Hecl (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Ad:Vladimir Hecl
    nemyslim si ze zovseobecnujem.K tym Cechom - nenapisal som ze vsetci, ale ze "vacsina obyvatelstva", K Slovanu - hovorim, ze je najnenavidenejsim klubom, co neznamena, ze ho neznasaju vsetci.
    A k tomu nadhladu - ved ja viem, ze to berieme vaznejsie ako to v skutocnosti je. Ale v tomto pripade mi na tom nepripada nic zle. Mam taky pocit, ze nasa narodna identita je vybudovana na vymedzeni sa voci ostatnym, na akomsi komplexe a pocite strachu. A hokej nam dava moznost identifikovat sa s narodom na zaklade pozitivnych veci - nie na tom, ze nam chce niekto zle, ale na tom, ze nieco vieme dobre, ze sme v niecom lepsi, ze nieco dokazeme. Velmi intenzivne som si to uvedomoval po zisku titulu majstrov sveta.
    publikované: 12.05.2007 10:54:01 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  8. VELMI NEOBJEKTIVNE UVAHY
    1.ANO, najdu sa fanuskovia taki a onaki. Zovseobecnovat na zaklade par prispevkov na forach je smiesne a primitivne (ked to slovo tak rad pouzivas). Treba si tiez uvedomit, ze velka vacsina tychto prispevkov bola iniciovana provokatermi prave z CZ.
    2. Este primitivnejsi nazor ako v bode 1. Uram sice hral za Slovan, ale je odchovancom LM - mnohi to pochopili, pravda ti co sleduju hokej akurat cez playOFF a MS maju medzery. Rozhodnutie robil trener: Uram uz v repre bol a zatial nepresvedcil.Teraz sa ukazal vo velmi dobrom svetle. To chces naznacit, ze aj Supler nenavidi Slovan? Velmi trapna uvaha..
    3.Vsetko ostatne katastrofa? Vyhra nad Nemeckom 5:1, 3:1 nad CZ po velmi dobrom vykone? Solidny hokej proti Kanade? Hokej sa hra tri tretiny, ak by sme hrali dobre iba to, co spominas, vsetko by sme prehrali. Sebareflexie nie si schopny Ty. Nerozumies hokeju, koucovaniu a ani fandeniu.Suhlasim, ze nasi podali niekedy podpriemerne vykony, ale tvrdit, ze dobre zahrali na sampionate 40 minut je primitivne.
    4. vobec nechapes,ze sport je predovsetkym o momentalnej forme. Dalej nechapes, ze polovica uspechu je psychicka pohoda. Ak idu hraci s trenerom na MS s tym, ze za kazdu cenu medajlu. Je to zle. Treba kanadskeho, ci ineho trenera. Treba zmenit mentalitu a pristup k hokeju. Treba zmenit aj taktiku. Myslim, ze nasi hokejisti za svoju skoro 14rocnu historiu dokazali velmi vela. Kritiku treba, ale objektivnu.
    5. Komentatori: opet tema... Prihlas sa, chod na konkurz, mozes sa realizovat, ak to vies lepsie...
    6. Ten protiutok vznikol z toho, ked nasi striedali, nie predtym, pleties dve na tri. Nasi striedali castejsie, z coho pramenili chyby. Ti piati neboli piati, ale bola to chyba jedineho hraca.
    7. moj zaver. Mas velmi daleko od objektivity, tvoje uvahy sa ukazali ako znacne primitivne, neprofesionalne a poukazuju na to, ako si zaujaty a mas slaby prehlad.
    publikované: 12.05.2007 13:20:15 | autor: SKfanusik (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Neda mi nenapisat este raz Ad: SK Fanusik
    Reagujes na uz napisane a hlavne konkretne, s pocitom, ze mas lepsi prehlad o veciach a teda aj tvoj nazor je spravnejsi ako nazor autora prispevku. A teraz prosim cuvni a rozmyslaj, kym nieco vypusits: NEMYL SI NAZOR S OSOBOU. Pocas tvojej odozvy utocis na cloveka, teda na autora, kvoli jeho nazoru. Je to VELKA CHYBA KOMUNIKACIE. Mozes reagovat na nazor, ale nikdy nie na osobu. Bohuzial na Slovensku sa komunikacia a vystupovanie v skolach nevyucuje a post-komunizmom poznacena spolocnost bola zamerne drzana v neschopnosti komunikovat. Aj pokial by som z niektorymi tvojimi nazormi suhlasil, desi ma sposob, ktorym sa vlastne namesto debaty snazis vyvolavat konflikt. Preto nebudem reagovat na to co si napsial. Ucta k cloveku je to, co ti chyba a to nech by mal akykolvek nazor, vzdy je to clovek, ktory je sucastou mojho bytia a vzdy ma moze obohatit. Nerozumies, vsak?
    publikované: 12.05.2007 13:42:52 | autor: Vladimir Hecl (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. AD:SK Fanusik
    1.nezovseobecnujem. napisal som slovo „vacsina“ – a to neznamena ze vsetci. Neposudzujem nic len na zaklade diskusnych for (len som uviedol jeden priklad z diskusneho fora).

    2. necitas pozorne. Napisal som niekde ze Uram je z Bratislavy? Nie, napisal som len, ze hral za Slovan a tym si popudil proti sebe ludi, co nemaju radi Slovan Bratislava. Nie, nenaznacujem ze Supler nenavidi Slovan a ani to z clanku nevyplyva.

    3. nuz mame na to rozdielne pohlady

    4. tu nerozumiem ako suvisi tvoja reakcia s hocicim co tvrdim ja a kde je ten spor

    5. podla teba teda mozem kritizovat iba to, co viem lepsie ja osobne? Alebo sa tvarim ze ja by som bol dobry komentator? Podla mna nemusim vediet spievat aby som zistil ci niekto spieva uplne falosne, nemusim byt doktor aby som zistil, ze mi zabudli v bruchu skalpel a nemusim byt IT technik aby som zistil, ze mi pocitac nefunguje tak ako ma. A hlavne nikde netvrdim ze moj nazor je ten najspravnejsi a nemozem sa v nicom mylit.

    6. Isteze to nebola chyba vsetkych co boli na lade. Len to vyzeralo v tom zapase velmi trapne.

    7. na invektivy nereagujem

    Mala rada: ak chces o niecom zmysluplne diskutovat tak skus zmenit dve veci: 1. skus to bez urazok 2. reaguj len na to co je napisane a nie na to co si ty domyslas a vymyslas
    publikované: 12.05.2007 14:21:19 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  11. uvaha
    s mnohym s tebou suhlasim.z vlastnej skusenosti viem, ze na slovensku sa dnes nedebatuje,nekomunikuje,nerozprava ale hada.je to najrozsirenejsi sposob komunikacie medzi ludmi.nerozhoduju argumenty, neberie sa ohlad na vysledky/vseobecne/ niekoho prace,nedba sa na na dobre mienenu radu,odmieta sa akakolvek kritika.jedine co zavazi je sila hlasu a agresivita s ktorou sa nazor prejavi.nikto neuzna, ze by sa mohol mylit,nikto necaka na odpoved,nikto nerozmysla nad tym co sa povedalo iba natlaca svoju verziu,lebo tazko sa da hovorit o nazore v pripade slovaka.nazor sa totiz da aj zmenit ak vypocujem a to zdoraznujem,vypocujem nazor lepsi.lenze na slovensku sa nazory druheho ako som uz povedal, nepocuvaju.a tak zostava mi iba trpko konstatovat,ze zo slovakmi zo slovenska som uz prestal "diskutovat",lebo to nikam nevedie.ostava snad uz len takyto sposob, kde ta nikto prerusit nemoze.pisane slovo.cloveku je z toho smutno, hlavne ak uvazi, ze je to pomaly 20 rokov co sa zmenil system a vysledky ziadne.myslim v tomto smere.pritom vobec nezalezi na teme.ci je to sport,politika ci kultura, ma to jedneho menovatela a to je akasi vnutorna zlost, ktora je v ludoch a ktora miesto toho aby vyhasinala nabyva na intenzite.viem,moze to mat ekonomicke korene ale zavist este nikdy v historii nic nenapravila.naucte sa odpustat!......i sebe...
    publikované: 12.05.2007 19:45:06 | autor: jozo (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. tichy suhlas
    Myslim, ze si udrel klinec po hlavicke...
    publikované: 12.05.2007 19:53:21 | autor: franz (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. :)
    suhlasim s mnohym. aj s Tvojim vybornym postrehom k tvorbe narodnej identity.

    inak celkom briskne zhrnuta glosa, pricom mnohe Tebou spomenute javy sa daju vysvetlit napriklad aj tym, ze narod potrebuje rozpravky :) a my mame tu hokejovu, ta je celkom fajn :)

    PS: urcite sa nabuduce poucime. :))
    publikované: 13.05.2007 16:04:04 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  14. AD:bratislavitae
    Ano, myslim ze vsetci potrebujeme rozpravky. A ta hokejova ma na rozdiel od ostatnych (ktorym tu tak radi verime) aspon tu prednost, ze nie je uplne vymyslena.
    publikované: 14.05.2007 09:35:15 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  15. ... nič ti nehovorí zásada nie je dôležité vyhrať ale zúčastniť sa
    Ja nie som sklamaná z toho že sme nazískali kov hoci sme mali na to ho získať. Hokejový ošial počas MS mi pripomína že na tomto slovensku je este stale slovenský národ ktorý sa vie zhodnúť na spoločnej veci a nie je len bábkov v rukách politických mocností.
    PS:neznášam nekonštruktívnu kritiku ktorá nenavrhuje riešenia problémov ale len zhodnocuje daný stav v príliš negatívnom zmysle popracuj na tom.
    publikované: 14.05.2007 10:47:27 | autor: iva (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. AD:iva
    Zasada „nie je dolezite vyhrat, ale zucastnit sa“ ma zmysel pri sportovych udalostiach ako futbalovy turnaj starych panov alebo pri lyziaroch zo Sudanu na olympijskych hrach. Nie na majstrovstvach sveta pri muzstve, ktore ma sancu ziskat medailu. O pozitivnom ucinku hokeja na narod som uz hovoril a velmi ho ocenujem, v tom sa zhodneme.
    PS: k tej konstruktivnej kritike. Niekedy je dolezite aj samotne kriticke pomenovanie veci. Hlavne vtedy, ked tie veci pomenovane nie su, respektive prilis sa o nich nehovori Vtedy to moze byt podstatnejsie ako navrhy na to co s tym.
    publikované: 14.05.2007 16:36:49 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. s vacsinou suhlasim
    hoci, nas terajsi vykon na MS hodnotit neviem, nevidela som v podstate ani jeden zápas.
    1. to je pravda. a to (reakcia na niektore komentare) nesudim podla forumov -tie ani necitam- ale na zaklade nazorov mojich kamaratov, znamych. proste nenavist voci ceskej reprezentacii
    5. tak ti nasi komentatori, to je dost biedne. pocas olympijskych hier minuly rok, Madari davali zapas, myslim, SVK-RUS. nehraju hokej, nedavaju MS, ani vlastne zapasy, a predsa, to komentovanie bolo o poznanie lepsie. fakt, omnoho.

    ale inak sa snazim pozerat aspon MS, aj ked to tazko vychadza.... ale mam hokej rada
    publikované: 15.05.2007 09:40:11 | autor: Viera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014