cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nobelova cena za lži a pokrytectvo

Neviem či to Al Gore myslí úprimne. Tuším ale, že cesta do pekla je naozaj často vydláždená dobrými úmyslami. A že klamári a pokrytci by nemali dostávať Nobelove ceny.

Nobelove ceny udeľované v rámci jednotlivých vedeckých disciplín sú všeobecne uznávané a rešpektované. Toto neplatí v dvoch prípadoch a to pri Nobelovej cene za literatúru a za mier. Pri literatúre to ešte ostáva v medziach normálnosti a napriek rôznym vplyvom a motívom bývajú laureátmi predsa len seriózni spisovatelia, ktorí si to ocenenia viac či menej zaslúžia. Pri Nobelovej cene za mier je to omnoho horšie.

 Najabsurdnejším oceneným je zrejme Jásir Arafat, ktorý sa zaslúžil o mier tým, že na istý čas prestal so svojimi teroristickými aktivitami. Potom sa k nim síce vrátil, ale to už mal svoju nobelovku čestne vystavenú niekde medzi granátmi a samopalmi. Aké jednoduché, stačí organizovať vraždenie, potom s tým na chvíľu prestať a môžete si rezervovať letenku do Švédska.

 Tohtoročným víťazom sa našťastie nestal žiadny vrah, ani diktátor. Len jeden pokrytec, ktorý si na klamstvách buduje politickú kariéru. Volá sa Al Gore. To je ten chlapík, ktorý nám rozpráva o blížiacej sa katastrofe a prosí nás aby sme žili ekologicky. Fajn, mohli by sme si vziať príklad od samotného mesiáša Ala. Jeho sídlo v Nashville však spotrebuje dvadsaťkrát viac elektriny a plynu ako priemerná americká domácnosť (dvadsať miestností, vyhrievaný bazén a podobné radosti). Skutočne ekologické. A aký druh dopravy ekologický Al uprednostňuje? Priamo ten najšetrnejší k životnému prostrediu a to svoje súkromné lietadlo (ktoré vyprodukuje v prepočte na cestujúceho desaťnásobne viac škodlivých plynov ako veľké dopravné lietadlo). Rozmýšľam nad tým ako sa dá efektívnejšie vypustiť do vzduchu viac škodlivín a napadajú ma už len vesmírne lode. Čo už je toto za pokrytectvo???

Pozrime sa aj na ďalšiu vlastnosť čerstvého nositeľa Nobelovej ceny za mier a to permanentné zavádzanie, klamanie a manipulovanie. A to priamo v oblasti, za ktorú dostal cenu – za jeho boj proti klimatickým zmenám. Veľmi pekne sú jednotlivé lži zhrnuté v jeho oskarovom filme „An Inconvenient Truth“. Na toto propagandistické dielko sa dá pozerať z dvoch základných hľadísk. Buď z hľadiska človeka, ktorý je skeptický ku katastrofickým scenárom globálneho zmien klímy alebo z hľadiska človeka, ktorý berie tieto varovania vážne a zároveň rešpektuje prevládajúce vedecké názory. Z prvého hľadiska je Alova nepohodlná pravda zmesou úplných klamstiev a výmyslov. Z hľadiska druhého ide o manipuláciu, ktorá mieša fakty a výmysly, pravdu, polopravdu a lož. V každom prípade je celkom jasné, že Al Gore je klamár. Okrem jednoduchého porovnania Alových „faktov“ s tvrdeniami vedcov, niečo naznačuje aj vyjadrenie súdu, ktorý zakázal premietanie Alovho filmu v britských školách bez toho, aby bol film doplnený sprievodným materiálom, ktorý by poukazoval na nevedecké a nepodložené tvrdenia vo filme.

Iste, Al Gore má právo hovoriť si čo chce a robiť si filmy aké chce. Dokonca má aj v istých medziach právo budovať si kariéru na lžiach a polopravdách. Je to v podstate bežná prax. Rozdiel je len v tom, že ostatní politici za to nedostávajú žiadne ocenenia a už tobôž nie Nobelovu cenu za mier.


POLITIKA | stály odkaz

Komentáre

  1. ma vdy pobavil napis na jednych nemenovanych kasarnach
    Mier si ubranime... Bezna absurdita ako miliony absudit tohto absurdneho sveta. Jeden pokrytec hore dole, ved su ich miliony a v politike prevazujuce percento. Pozitivne je aspon to, ze aspon nieco hovori, aj ked nekona, nez aby toto vsetko mal a cusal by ako tisicky inych politikov. A este jedna vec, je to american, necakaj od neho nejaku odbornost, oni su vacinou specialisti na svoj odbor a v inych su tupi ako poleno. Vseobecny prehlad? :) Co je to? Ale aspon si nemyli CO2 s O2 a H2O s H2SO4 :) A Blaira s Majorom ako nemenovany trapos Ujo.
    publikované: 16.10.2007 11:52:23 | autor: dmiba (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pekne
    Suhlasim s tebou, dobre odhadnuta situacia :)
    BTW nobelova cena? ved sa da kupit :)
    publikované: 16.10.2007 13:09:23 | autor: redhawk (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Čiastočná pravda...
    ...ide z jeho diela, ktoré tu bolo spomenuté, kdesi som čítal o 8 konkrétnych nepravdách v tejto snímke, sám som si to pozrel, nuž môj názor je taký, že dielo je emotívne podfarbené rôznymi motívmi (ak si videl ten dokument), ktoré zrejme majú zakriť tie menej úžasné skutočnosti na tomto dielku, lež ktorý politik + film môže byť dokonalý, film ide za ziskom a pri strete s politicko-ekollogickými aktivitami si na tom ešte aj zarobia tým. A mimoch., mnohí klimatológovia sa hádajú o tom, čo je na tom pravda, čo nie, topenie ľadovcov sa popiera, resp. prapodkladaný dôvod ich topenia sa neguje atď. Vždy pri nejakom rozkole má byť za a proti strana, nuž tu chýba proti strana, proti Al strana, ktorá by zrejme musela nájsť financie a nejakého panáka známeho verejnosti, aby mu mohla konkurovať a následne negovať ho. O Nob. cene sa nevyjadrím, lebo nepoznám okolnosti a ostatných laureátov, takkže toľko môj skromný príspevok na túto tému.
    publikované: 16.10.2007 13:55:07 | autor: calmoasis (e-mail, web, autorizovaný)
  4. To vyzerá na masívne budovanie si image
    . Ľahko sa mu mudruje, keď americký volič nie je zvlášť vzdelaný ani rozhľadený
    publikované: 16.10.2007 16:20:46 | autor: cokomilka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. calmoasis
    V situacii, kedy mnoho ludi trpi a nasadzuje svoje zivoty v boji za mier (no, znie to trochu pateticky) mi pripada absolutne nenalezite uprednostnit niekoho, kto nic realne neuskutocnil, nic neriskoval a ako prostriedok na dosiahnutie svojich cielov pouziva loz a manipulaciu.
    publikované: 16.10.2007 16:22:49 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  6. cincinnatus ak sa nemylim toto nie je tvoj prvy clanok o gore-ovi
    myslim ale ze si sa nevyjadril k samotnej podstate GO,tak ma zaujima, patris ku ktorej skupine, tej ktora je presvedcena o vplyve cloveka alebo si nazoru ako komici klaus krivosik ktori povazuju GO za lavicovo liberalne spiknutie ?
    publikované: 16.10.2007 21:00:02 | autor: abstraktt (e-mail, web, autorizovaný)
  7. abstraktt
    nevyjadril som sa k podstate GO, pretoze to nebol clanok o GO. Ku GO som pisal tiez clanok, najdes ho tu: http://cincinnatus-c.blog.pravda.sk/detail-apokalypsa-sa-blizi--premeni-sa-zem-na-rozzeravene-peklo-.html?a=1ac04eabf2be2f3dc3b01e434135f918
    publikované: 17.10.2007 09:30:25 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Aj si mu...
    to napisal ? Aj ja som vynikajuci klamar. No nikto mi nepise. Ani nemam co vystavovat. Ozaj ,a preco neni Nobelovka za klamanie? A neni problema. Aj mne by sa mozno uslo.Do pracovne.Ale suhlasim s Tebou a podpisujem co si napisal.Ked ti Svedi su uz raz taki. Ini ako my. Slovaciska.Dakujem za pozornost a mozes ist na kafe.
    publikované: 17.10.2007 09:42:11 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014