cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nie sme na kolenách. Ryjeme držkou v zemi.

Tibet je ponižovaný, mučený, znásilňovaný a devastovaný veľkou komunistckou diktatúrou. Zdá sa, že nám pamäť opäť neslúži alebo len tak ako obyčajne vymieňame naše svedomie a presvedčenie za misu šošovice.
   Pamätáte sa na najtrápnejší okamih Slovenska počas Dzurindovej vlády? Na pocit intenzívnej hanby za svoju krajinu? Vo mne tento pocit nevyvolalo nič, čo politické elity urobili, ale to, čo neurobili.

   Stalo sa to na jeseň v roku 2000 a nikto tieto udalosti príliš nekomentoval, nevyvolali takmer žiadny rozruch. V tom čase prišiel na návštevu Slovenska duchovný vodca Tibetu – Dalajláma. Tušil som, že jeho návšteva nevyvolá v konzervatívnej a kresťanskej krajine taký rozruch ako návšteva pápeža, ale to ticho a ignorácia zo strany politických špičiek ma šokovalo. Tým hanebným mlčaním sa postupne strápnil prezident Schuster, predseda vlády Dzurinda, vtedajší predseda parlamentu Migaš i minister zahraničných vecí Kukan. Došlo to dokonca tak ďaleko, že ministerstvo zahraničných vecí dalo pokyn na stiahnutie tibetskej vlajky z hotela Devín, v ktorom dalajláma býval. A to všetko kvôli prísnemu pohľadu Číny, ktorá je z Tibetu taká nervózna a s ktorou treba predsa udržiavať dobré vzťahy. Áno, je pravda, že v súčasnosti sa tejto novej veľmoci zbabelo podliezajú aj mocnejšie krajiny, ale tak hlboko v čínskom zadku je ponorený len málokto. A pritom práve my, malá a často v dejinách ponižovaná krajina by sme mali niečo vedieť o komunistických zvrátenostiach. Tibet je ponižovaný, mučený, znásilňovaný a devastovaný veľkou komunistckou diktatúrou. Zdá sa, že nám pamäť opäť neslúži alebo len tak ako obyčajne vymieňame naše svedomie a presvedčenie za misu šošovice.

   10. marca krajiny po celom svete vyjadrujú solidaritu s okupovaným Tibetom vyvesením tibetských vlajok. V európskych krajinách je zvykom, že tieto vlajky vyvesujú radnice v jednotlivých mestách. Vo Francúzsku, Švajčiarsku, Českej republike a v mnohých ďalších krajinách, dokonca aj v Albánsku. Napriek každoročným protestom a nesúhlasu čínskych veľvyslancov a politikov. A ako sa k tejto akcii pridáva každý rok Slovensko? Nijako. Nastane jedno dlhé a trápne ticho. Čína sa na nás pozerá. Nie, nie sme na kolenách. Ryjeme držkou v zemi.

SPOLOČNOSŤ | stály odkaz

Komentáre

  1. Máš pravdu
    ani Krylovi by sa to nepáčilo. O tom dni som dokonca ani nevedel. Hanbím sa za seba. Dúfam, že takto o rok už budem mať z okna vlajku Tibetu vyvesenú aj ja.
    publikované: 30.03.2007 12:50:04 | autor: Gnaag (e-mail, web, autorizovaný)
  2. awwwwww...
    Aj ja chcem mať tibetskú vlajku vyvesenú :D ... Ale vážne, ani trochu sa mi nepáči, čo tí Číňania v Tibete stvárajú :( . Úplne najviac na tom celom ma štve, že rušia kláštory (no teda aspoň čo sa pamätám tak ich rušili, a tých pár čo ostalo, tak v podstate slúžia ako štýlové hotely pre nacítených "hľadačov osvietenia" zo Západu...) a snažia sa to tam celé modernizovať a zmeniť podľa čínskych pravidiel a moc nedbajú na tradície Tibeťanov. No a zjavne sa ich nikto nepýta, či sa im páči spôsob modernizácie ich krajiny, či im nevadí, že im prestavali vpodstate celé hlavné mesto, či im nevadí, že Potala, kedysi dom Dalajlámu, kde ich smelo vkročiť len pár, je teraz múzeum, a všeci turisti si tam chodia a fotia atď...
    publikované: 02.04.2007 22:02:23 | autor: littlesun (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. hmmm
    mozno spominate , mozno nie ale tesne po neznej revolucii Havel uvital Dalajlamu, venoval mu patricnu pozornost ako osobnosti a ako ho vsetci za tento pocin odsudzovali...nie za ine jeho pociny, ale prave pretoto bol pranierovany, lebo ... nasi vladni predstavitelia maju ine zaujmy, ako sa starat o zastavky... oni jednoducho nedorastli este. asi ani nedorastu, nie je to len o zastavkach...je to proste neznalost veci.
    publikované: 02.04.2007 23:38:33 | autor: slnecnica (e-mail, web, autorizovaný)
  4. tak tak...
    vrrrrrrrr.... :(
    publikované: 03.04.2007 10:42:38 | autor: littlesun (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014