cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moja cesta od ezoteriky k zdravému rozumu. Vdaka Lobsang.

Včera uverejnil believer článok s názvom „Pozná niekto Dr. Thuesday Lobsanga Rampu?“. Ja ho poznám believer. A je to celkom dobrý príbeh.

Mal som asi šestnásť a hltal som knihy jednu za druhou. Raz sa mi úplnou náhodou dostala do rúk kniha od tibetského mnícha Lobsanga Rampu s názvom Tretie oko. Bol to autobiografický príbeh malého chlapca vyrastajúceho v Tibete. Kniha ma úplne fascinovala a otvorila mi úplne nový svet. Vlastne dva svety. Tibet a svet ezoteriky. Utekal som do knižnice a požičal som si všetko, čo tam od Lobsanga Rampu mali. Lekár z Lhasy, Škola ezoteriky a ďalšie, názvy mi už vymizli z pamäti. Okrem ďalších osudov Lobsanga som sa zoznámil s mnohými vecami, ktoré ma fascinovali a chcel som ich vyskúšať. Telepatia, astrálne cestovanie, aura a tak ďalej. Ezoterika ma chytila a začal som si zháňať o nej ďalšiu literatúru. Ocitol som sa vo fascinujúcom svete, v ktorom bolo všetko možné.

Držalo ma to asi rok. Potom sa mi dostal do rúk článok o Lobsangovi Rampovi. Bolo v ňom písané o akomsi klampiarovi z Walesu, ktorý jedného dňa spadol zo stromu a keď sa prebral, nedokázal si spomenúť na svoj predchádzajúci život. Po čase tento muž, Cyril Hoskins, začal o sebe tvrdiť, že je Tibeťan a že sa volá dr. Kuon. Neskôr si meno pozmenil na Lobsang Rampa a napísal knihu Tretie oko. A potom ďalšiu a ďalšiu. Čítal som to úplne šokovaný a nechcel som tomu uveriť. Môj mních Lobsang Rampa je klampiar z Walesu??? Začal som si o ňom zháňať ďalšie informácie a takmer každá bola len ďalším klincom zabitým do rakvy môjho obdivu k tomuto „Tibeťanovi“. Zistil  som, že informácie uvádzané v knihe sú nepresné a mylné, že mnohé jeho konštrukcie sú takmer totožné z výmyslami z rôznych sci – fi, napríklad zo Star-Treku. Ak ste už niekedy zažili, aké to je niečomu veriť a potom sa dozvedieť fakty kruto odporujúce vašej viere, tak viete aké je to nesmierne ťažké prijať túto skutočnosť. Cítite sa odrazu nesmierne hlúpo a niečo vo vašom vnútri vás stále nabáda ostať pri tom, čo máte radi, k čomu už máte vybudovaný vzťah. Našťastie sa mi to podarilo prekonať a na Lobsanga sa mi podarilo takmer zabudnúť. Tento zážitok ma povzbudil k tomu, aby som si začal zháňať viac informácií o ezoterike z druhej „skeptickej“ strany. Veľa som o nej uvažoval a nakoniec som dospel k názoru, že celá ezoterika je súbor rozprávok a fantázií, únikom od reality, ktorá nie je vždy príjemná. Poslednú ezoterickú knižku som vrátil do knižnice neprečítanú. Už som sa k týmto veciam nikdy nevrátil.

 A za to všetko ti Lobsang Rampa ďakujem. Za to, že si ma priviedol k záujmu o Tibet, ktorý je fascinujúcou krajinou aj bez viery v nadprirodzené javy. Za to, že si ma priviedol k ezoterike, pretože teraz, keď ju kritizujem, tak viem o čom hovorím. A za to, že si ma naučil odvahe zmeniť názor a opustiť niečo, o čom som presvedčený. Vďaka Cyril.


SÚKROMNÉ | stály odkaz

Komentáre

  1. Je skutočnou odvahou zmeniť názor a opustiť niečo, o čom sme presvedčení. Je to poučenie aj pre ostatných.
    "Ak ste už niekedy zažili, aké to je niečomu veriť a potom sa dozvedieť fakty kruto odporujúce vašej viere, tak viete aké je to nesmierne ťažké prijať túto skutočnosť." Každá zmena určite prináša so sebou aj bolesť, ale ak má nasledovať vytriezvenie, je to nesmierne povzbudzujúce. Vďaka za tento príspevok.
    publikované: 27.07.2007 12:07:19 | autor: marthabielska (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Kritické myslenie je super...
    Kritické myslenie je super, je správne, avšak treba ho aplikovať dôkladne, a nie vyhýbať sa diskusii o určitých už vopred určených dogmách.
    publikované: 27.07.2007 12:58:41 | autor: Striborg (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Lobsang
    Ja som tiez najskor hltal vsetky knihy od Lobsanga Rampu. Potom sa mi dostal pred oci clanok o tom ze je to obycajny klamar Hoskins. Zarazilo ma to, otriasko to mojou vierou v Lobsanga Rampu. Zacal som patrat dalej. Nasiel som mnoho nazorov, studii o pravdivosti Hoskinsa, ci o podvodnikovi. Nasiel som aj mnoho clankov o tom ze to vsetko je pravda. Mne sa pribehy Lobsanga Rampu pacia, velmi som sa zzil s nimi. Je v nich mnoho krasneho a mudreho. Keby to mala byt pravda, bolo by to uzasne. Preto tomu verim. Preto mam asi aj tento nick....believer...lebo verim, verim vo vela evci, v ktore "dospeli" neveria.
    ...Cincinnatus-c..tvoj postoj k ezoterike je mozno taky preto, lebo si o tom asi vela cital. Mnoho literatury o ezoterike su rozpravky. Je tazke najst "tu pravu", ktora naozaj o niecom hovori. Mozno si nejake praktiky skusal aj ty na sebe a "neslo to". Nie kazdy ma ten dar prekrocit branu do toho tajomneho sveta. Ja patrim tiez asi k tym nevyvolenym. Mam uzasny zazitok, ked na jednom programe Sahaja jogy prisiel ku mne Ind so slovami ze sa pozrie kto som. Prilozil mi ruky v oblasi ladvin a ja som pocitil uzasny chladivy vanok, silny chladny prud ze jeho ruk na svoje telo. Potom povedal o mne zaujimave slova, kto som, aky som. Nikdy na tie slova nezabudnem. Pochopil som preco ma to tak velmi taha va vychod. Toto si dokazu ludia co sa tomu venuju privodit sami. Napr. si prilozia dlan nad temeno hlavy na urcite miesto a citia ten uzasny chladivy vanok...tzv. prudenie kundalini. Mne sa to podarilo raz, ci dva krat, aj to som si nie isty ci som si to nenamyslal. Ale aj pre neuspechy verim v tieto schopnosti ludi, verim v ezoteriku, verim ze je nieco medzi nebom a zemou.
    publikované: 27.07.2007 13:05:28 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  4. believer
    Ja neverim nicomu co sa tyka ezoteriky ani slovo. Ale kazdy si musi najst svoje vysvetlenie sveta. Pre mna je dolezite pocuvat viacere nazory na jednu vec a vytvorit si nazor vlastny na zaklade svojho rozumu. A vo veku internetu najdes kritiku akejkolvek veci za desat sekund.
    publikované: 27.07.2007 13:44:22 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. cincinnatus-c
    Suhlasim ze je potrebne precitat viac zdrojov/nazorov o niecom...a to ze neveris nicomu okolo ezoteriky ti neberiem, kazdy mame mat svoj nazor.
    ...a som rad ze som nasiel niekoho kto cital Rampu :)))...aj ked v neho neveris
    publikované: 27.07.2007 20:40:48 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Zaujímavé,
    Je zaujímavé, že existujú aj takéto výpovede svedkov.

    Bývalí väzni potvrdili, že v Osvienčime nevideli žiaden dôkaz vyhladzovania.

    Rakúšanka Maria Vanherwaarden svedčila o svojich táborových skúsenostiach v Toronte v marci 1988. V roku 1942 bola internovaná v Auschwitz-Birkenau. Pri ceste do tábora jej jedna cigánka povedala, že v Osvienčime budú všetky splynované.

    Po príchode bolo ženám nariadené vyzliecť sa a vojsť do veľkej betónovej miestnosti bez okien, aby sa osprchovali. Zhrozené ženy si boli isté, že zomrú. Ale potom, namiesto plynu, vytryskla z hlavíc spŕch voda.

    Osvienčim nebol žiadnym prázdninovým centrom, potvrdila Maria. Bola svedkom smrti mnohých väzňov na choroby, predovšetkým na týfus, a zopár spáchalo samovraždu. Ale nevidela žiadne dôkazy masového vraždenia, plynovania alebo nejakého vyhladozovacieho programu.

    Židovská žena Marika Frank prišla do Auschwitz-Birkenau z Maďarska v júli 1944, keď bolo údajne 25 tisíc Židov denne plynovaných a spálených. Po vojne taktiež svedčila, že počas doby svojej internácie nepočula ani nevidela nič z "plynových komôr". Tvrdenia o plynovaní počula až neskôr.

    Viac informácií vo vynikajúcom článku M. Webera:
    http://www.ihr.org/leaflets/auschwitz.shtml

    alebo kto je lenivý, po slovensky tu:
    http://www.nsinfo.org/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=28

    Pre tých, čo majú kritické myslenie, odporúčam nezaujato si prečítať.
    publikované: 08.08.2007 20:35:49 | autor: Striborg (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Moja cesta od vedy k zdravemu rozumu.Vdaka Lobsang
    takze nedavno som bol dost zaryty vedecky skeptik co bral vedu ako pismo svate. nastastie som potom objavil lobsanga. od spolahliveho zdroja viem ze pise pravdu ( pre neprajnikov a skeptikov-ta transmigracia ktoru opisoval je normalna vec a pokial by ste si poriadne precitaly pribeh lobsanga rampy pochopili by ste preco bol v tom anglicanovy) vdaka nemu som sa zbavil toho trapneho materialistickeho pristupu ku svetu, prestal verit blbostiam ako evolucia a pod. zacala ma bavit ezoterika ktora je fajn, trocha sa ju pokusam praktikovat...proste moj celkovy pohlad na svet sa uplne zmenil. vdaka lobsang.
    publikované: 14.08.2007 19:47:31 | autor: Ša-Lu (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Sa-lu
    No vidis. Tak sme si vymenili pozicie. Prajem ti skory navrat.
    publikované: 15.08.2007 09:16:52 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  9. dgseger
    skory navrat kam ?
    publikované: 15.08.2007 18:23:50 | autor: Ša-Lu (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Sa-Lu
    k zdravemu rozumu
    publikované: 16.08.2007 09:47:40 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  11. Lobsang
    Moji milí!
    V zime, keď konáre stromov sú holé, zem je tvrdá a Vás oziabajú nohy, možno neuveríte, že o pár mesiacov Vás ovanie teplý vzduch a pocítite vôňu medu. Stromy zakvitnú a Vy natiahnete ruku, aby ste vychutnali plody.
    Ja verím, vo chvíli, keď stojím pod holými konármi, že tá chvíľa príde.
    Nepotrebujem dôkaz. Nechcem prísľub meteorológa. Nečítam štatistiky a nepýtam sa vedcov.
    Tuším, že zázrak je všadeprítomný.
    Verím, že sme jeho súčasťou.
    Horí vo mne svetlo sviečky.
    Otvára sa mi tretie oko ...

    Želám aj Vám podobné pocity.
    Každý z nás má svoj príbeh.
    Križovatky života sú hlučné a občas nebezpečné.
    Nezrážajte a nebudete zrazení.
    Zákon je jeden.

    publikované: 07.10.2007 19:24:46 | autor: LoveArti (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Ezoterika vs. veda
    Caute podla mna je najvacsi problem ludi ze neustale vytvaraju kategorie..najprv som zaryty vedec potom sa vo mne nieco zlomi uvedomim si ze ten hnusny materialisticky pohlad na svet stoji za hovno a preto sa utiekam k ezoterike aby mi poskytla tie skutocne odpovede..alebo naopak beriem ezoteriku vsetkymi desatimi a zrazu zistim alebo si precitam ze ten kto pisal moju oblubenu ezotericku knihu bol obycajny podvodnik, zruti sa mi svet a hladam vyschodisko vo vede..ani jeden postoj nieje spravny pretoze v oboch pripadoch je to len uzatvaranie sa do kategorii..pre mna je spravny pristup ten ze dopredu nekategorizujem ani pro-veda ani pro-ezoterika a ostavam otvoreny a tento pristup je pristup zdraveho rozumu..a este jedna vec..veci ako astralne cestovanie levitacia telekineza je mozno fajn ale podla mna je ovela dolezitejsie sa najprv pozriet na seba na svoje vztahy na svoj trapenie v kazdodennom zivote a zacat robit nieco tam..
    publikované: 04.07.2009 12:28:37 | autor: Black (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Všetko má svoj zmysel
    Je mi ľúto, že si zažil také sklamanie, ale čo sa už stalo, stalo sa a nič nie je náhodou.
    Proces transmigrácie, ktorý Dr. Rampa absolvoval, je podrobne rozobraný v jeho tretej knihe Príbeh Lobsanga Rampu. Nie je to výmysel, výmyslom je, nanešťastie, veľká väčšina dnešných svetonázorov.
    K ezoterike si pristúpil príliš skoro, nebol si na ňu zrelý a pripravený. Človek sa jej má venovať nie z planej túžby vyskúšať astrálne putovanie - to je cesta do zatratenia. Človek sa jej venuje, aby spoznal Boha, sám seba a zlepšil svoj život a život blížnych. Verím, ak to tak má byť, že jedného dňa sa opäť začneš zamýšľať a vydáš sa na púť hľadajúceho už nie iba s povrchnými túžbami, ale so serióznym záujmom poznať Pravdu. Kto hľadá nájde a kto klope, tomu otvoria. A nezabudni, že ezoterika rozumu neodporuje, no obe pracujú v dokonalej súhre. Ale to treba zažiť na vlastnej koži, vlastnou skúsenosťou. Prajem len to najlepšie.
    publikované: 15.12.2009 21:23:46 | autor: Gerbil (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014