cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Matelko vs Mickey Mouse alebo zadúšajúca sladkosť západu

Zrútil sa jeden obrovský systém založený na lži a nahradil ho systém úplne nový, mýtický a nepoznaný. Pamätáte sa ešte na jeho triumfálny príchod? Dospelí ho túžobne očakávali sediac vo svojich starých škodovkách, oblečení v obnosenom šatstve a hľadiaci do svojich obrovských Tesla televízorov. My, deti sme neočakávali vôbec nič.
   Deti vnímajú udalosti, ktoré sa ich priamo dotýkajú omnoho bezprostrednejšie a emotívnejšie ako dospelí. A keď som bol dieťa ja, tak sa okolo mňa diali naozaj veľké veci. Zrútil sa jeden obrovský systém založený na lži a nahradil ho systém úplne nový, mýtický a nepoznaný. Pamätáte sa ešte na jeho triumfálny príchod? Dospelí ho túžobne očakávali sediac vo svojich starých škodovkách, oblečení v obnosenom šatstve a hľadiaci do svojich obrovských Tesla televízorov. My, deti sme neočakávali vôbec nič. Hrali sme sa so svojimi céčkami, naháňali sa po lese, kradli čerešne a každú nedeľu doobeda sa usadili pred televízorom a zapli si Kuka, Matelka a Raťafáka plachtu, ktorého sme sa všetci báli.

   A potom to prišlo. Dovalil sa k nám kapitalizmus so svojim hlavným lákadlom - konzumom. Voňavý, farebný, čistý a taký opojný, že sa nám z toho všetkým robila hmla pred očami. Nastal čas zázrakov.

   Keď som prvý krát v živote videl pravú disneyovku, myslel som si, že sa zbláznim od radosti. Kvôli Káčerovi Donaldovi a Gumkáčom som bol ochotný zradiť Boba a Bobeka, Krtka, Vlka a zajaca a vôbec, všetky večerníčky aj s deduškom a jeho psom. Pohľad na mýtického a bájneho myšiaka Mickeyho mi pripadal neuveriteľnejší ako prípadné zmŕtvychvstanie Winnetoua. Áno, dokonalý a farebný svet Walta Disneyho mi úplne zatemnil zrak a zabudol som dokonca aj na neho – kráľa všetkých večerníčkov – Macka Uška.

   A pokračovalo to ďalej. O pár rokov sme si kúpili krásny biely satelit, ktorý mi pripadal ako z vesmíru. Keď som sa dozvedel, že budeme mať viac ako päť televíznych programov, oblial ma studený pot a skoro som odpadol. Vzal som si časopis s televíznym programom a čítal som ho s takou úctou, ako keby som držal v rukách Bibliu s venovaním od všetkých dvanástich apoštolov vrátane Judáša.

A to nebolo zďaleka všetko.  Pamätáte sa ešte na prvú naozajstnú Coca Colu? Na komiksy s káčerom Donaldom? Na prvý zahraničný hit, ktorý ste videli na MTV? Nebolo to všetko také neuveriteľné, dokonalé a neskutočné ako keby ste sa ocitli na nejakej neznámej planéte?

   Áno, bolo. A dnes je to všetko komické, smiešne a trochu sa za to aj hanbíme. Za ten úžas chudákov, za tú nenásytnú túžbu konzumovať, mať, vlastniť. Za všetok ten gýč, do ktorého sme sa s blaženým úsmevom ponárali a nevedeli sa ho nabažiť. A za to, že s tým ešte stále nevieme prestať a chceme dobehnúť všetko, čo sme zmeškali a mať všetko, čo sme nikdy mať nemohli. Ale možno nám to vyčítať? Nám, otrhancom ktorých vypustili z klietky na slobodu?

SPOLOČNOSŤ | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014