cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kedy nastane okamih, od ktorého je už neslušné byť mladý?

Tento text som začal písať ako komentár k článku bratislavitae (Starneme.Smutné.). Keďže ten komentár začal byť príliš dlhý, trochu som ho zmenil a uverejňujem ho ako samostatný článok – akýsi rozšírený komentár, variáciu na spomínaný text.

Premýšľam o svojich známych a v mysli sa mi vyjavujú dvadsaťpäťroční starci a päťdesiatroční mladí ľudia. Myslím na svojich rovesníkov, polovička z nich ešte stále patrí k veselej mládeži a druhá polovička k vážnym,  dospelým ľuďom. Vždy ma to zarazí, keď sa po dlhom čase stretnem s bývalým spolužiakom a zrazu od neho nepočujem žiadnu historku z prežúrovanej noci, ale správu o napredujúcej kariére a o starostiach s chystanou svadbou. Štípem sa do ruky, keď mi kamarát hovorí, že on už do stanu nepôjde, pretože už nemá na to vek. Že hudobné festivaly a tanečné párty už nie sú pre neho. Že na dovolenke musí mať všetko zabezpečené, pretože pohodlie je prvoradé. Zrazu si uvedomujem, že automaticky mením spôsob reči a nastavujem sa na program „moji starší kolegovia“. Prestanem s hlúpym vtipkovaním a začnem sa tváriť trochu serióznejšie. Skončíme rozhovor a mne sa opäť zdá, že mi mladosť pomaly preteká pomedzi prsty.

 Spomínam si na hlúpu príhodu ktorá sa mi stala nedávno. Sedel som na letnej terase s jedným osemnásťročným dievčaťom, ktoré mi odrazu hovorí: „Jedna moja spolužiačka má nového priateľa. Je to ale také čudné, je dosť starý, má dvadsaťšesť.“ Obleje ma studený pot a neviem čo jej mám na to povedať. Mám jej začať vysvetľovať, že dvadsaťšesťroční ľudia nie sú starí? Sedím ticho a nebadane jej prikyvujem. Kedysi mi vadilo, že mi všetci hádajú omnoho menej rokov ako mám v skutočnosti. Zdá sa, že prichádza čas kedy to začnem využívať.

 Večer sa skončí a ja sa opäť cítim ako vo vlaku, ktorý odchádza niekam, kam vôbec nechcem ísť. Potom si ale spomeniem na iných známych a snažím sa vzoprieť tomu nepríjemnému pocitu. Vybavujú sa mi tie desiatky „starých“ ľudí, ktorých som videl tancovať na Pohode, spomeniem si na osemdesiatročnú starenku z Nemecka, ktorú som videl na Slovensku, kde sa zastavila na svojej ceste po Európe, na svojho známeho – maliara, ktorý má už takmer štyridsať a chová sa na osemnásť, na svojho uja, ktorý ignoruje akúkoľvek vážnu tému a robí si zo všetkého žarty. Postupne si spomeniem na množstvo ďalších ľudí, ktorým neprekáža vek a nezaujíma ich plynúci čas a uľaví sa mi. Nie je to také zlé.

 Mám pred sebou kalendár na ktorom je napísané: „Mladosť nie je obdobie života, ale stav duše.“ Povedal to Goethe. Je to trochu klišé, ale klišé mi niekedy nevadia. Vtedy keď  sú pravdivé.


SÚKROMNÉ | stály odkaz

Komentáre

  1. :))
    ja to starnutie ci dospievanie zas az na studeny pot necitim .. len mi je smutnosmiesno z toho, ako sa veci menia .. :) - v kazdom pripade vsak posun v case a vnimani veci nemusi nevyhnutne znamenat degres, ani progres :)

    a do stanu ma sice clovek obcas dostane, ale tu s tym pohodlim pouzivam casto :)
    publikované: 07.08.2007 10:15:48 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. bv
    Ja to bohuzial tiez na sebe pozorujem, ze som spohodlnel, co ale priamo suvisi skor s mnozstvom penazi na ucte ako s vekom. Pred piatimi rokmi by ma ani nenapadlo kupovat si na Othella drahsi listok a sediet v burzujskej druhej rade (mimochodom kde je clanok? :) )
    publikované: 07.08.2007 10:24:49 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  3. na clanok som akosi leniva :)
    ale bude, bude :)
    publikované: 07.08.2007 10:40:27 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. bv
    Ty a Lenivost, mozno tie mena naozaj ovplyvnuju vlastnosti ludi.
    publikované: 07.08.2007 11:06:15 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. Uplne iný pohľad
    Hippies boli veselí rozšantení ľudia ktorí hlásali voľnú lásku, drogy, návrat k prírode, komunitné rodiny.
    ...
    A dnes ? Tí istí ibaže starší hippies si založili tradičné rodiny,nepropagujú pred svojimi deťmi voľnú lásku a modlia sa, aby tie ich deti neskončiil v područí drog.Prečo ?
    ...
    No pretože zodpovednosť za seba a tie deti - hlavný znak dospelosti - znamená prejsť na tieto vzorce správania.
    Samozrejme nejaké srandičky z mladosti sa dajú robiť v každom veku - ale práve neochota dospieť, t.j prevziať na seba zodpovednosť a mať potomstvo je hlavným problémom európskej civilizácie.
    ...
    Ja len, aby sme zo seriozne hovoriacich ľudí nerobili starcov.Práve ich serioznosť totižto umožnuje iným správať sa "mlado"
    publikované: 07.08.2007 11:13:50 | autor: Milan1 (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. milan
    Ja by som s tym zodpovednost nespajal. Poznam riaditela jednej organizacie, ktory sa sprava casto velmi „neseriozne“, no napriek tomu ju vedie velmi dobrym sposobom. Ide o to, ze vie, kedy je nevyhnutne byt zodpovedny a seriozny a kedy to nevyhnutne nie je. Pre mna mentalne stary clovek je ten, ktory sa sprava prilis seriozne aj vtedy, kedy to nie je potrebne.
    publikované: 07.08.2007 11:21:29 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  7. :)
    tak... pekne :)))
    a teraz si idem precitat to co komentujes :)))))))
    publikované: 07.08.2007 11:34:49 | autor: akynka (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. zavisi to od typu ludi
    niektori aj vo veku, ked sa maju blaznit, su vazny, a opacne.
    a suhlasim s tym pohodlim,ze skor by som povedala ze to zavisi od sumy na ucte. ale ja by som stanovat v pohode sla.
    publikované: 07.08.2007 11:50:50 | autor: hviera (e-mail, web, autorizovaný)
  9. heh
    moj priatel ma 28, ja 19, medzi nami skoro 10 rokov... predtym som si vzdy myslela, ze 28, preboha, to uz snad do dochodku, ja sama zacnem trpiet asi ukrutnou depresiou, ked budem mat 20, lebo uz teraz si pridem strasne stara (ale to hlavne kvoli svojim nazorom na svet a style zivota)...
    ale na druhej strane, mam dvoch kamosov okolo 28 a podla spravania by ste im tipli tak 13 rokov:D
    publikované: 07.08.2007 22:04:08 | autor: kiinka (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014