cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jem mäso. Som vrah?

O bitúnkoch, mimozemšťanoch, vegetariánoch a vodseloch.

Nikdy som nemal príliš veľké pochybnosti o tom, či je morálne/nemorálne, normálne/nenormálne konzumovať mäso. Vegetariáni mi často pripadali ako pozéri, ktorí to robia preto, lebo to robí niekto iný. Nikdy mi to nevadilo (veď prečo aj?) a rozčúlil ma iba jeden vegetarián, ktorý zasadil svoj odpor k mäsu do svojej anarchomarxistickej ideológie. Hovoril mi, že jesť mäso nie je prirodzené a v skutočnosti nás do toho nútia nadnárodné korporácie, ktorým ide iba o zisk. Chvíľu som premýšľal nad tým aké nadnárodné korporácie datujú svoj vznik do obdobia lovcov a zberačov, ale potom som to radšej nechal tak.  V poslednom čase sa však často pri pohľade na kuracie stehno zháčim a zneistiem. Nie, nie je v tom žiadna ideológia, môže za to obyčajná kniha. Žiadna odborná publikácia, normálna beletria. Volá sa „Pod kůží“ a napísal ju Michel Faber. V knihe ide o mimozemšťanov, ktorí založia na Zemi bitúnok spojený s mäsokombinátom. Pointa je v tom, že na hákoch nie sú zavesené kravy ani ošípané, ale „vodsely“. Vodsel je zviera, ktorého mäso je na planéte, z ktorej mimozemšťania prichádzajú považované za absolútnu delikatesu a je nesmierne drahé. Vodsel sa odchytí, zavrie do klietky, poriadne vykŕmi, no a nakoniec ho už stačí len zabiť a oddeliť jednotlivé časti tela podľa druhu a kvality mäsa. Vodsel je mimoriadne primitívny živočích, aj keď mimozemšťania prišli na to, že má svoju vlastnú, nesmierne jednoduchú reč a dokonca aj niečo, čo by sa dalo považovať za zárodok kultúry. Vodsel však nerozumie úplne primitívnym skutočnostiam a v priebehu svojej evolúcie ešte stále neprišiel na veci, ktorým rozumie aj retardovaný mimozemšťan. Vodsel je živočích, ktorý sám seba nazýva „človekom“. Veru tak, človekom. Dnes si asi opäť nedám mäso.


UMENIE A KULTÚRA | stály odkaz

Komentáre

  1. ja som teda vegetarián ...
    a tiež len dúfam, že niekde v tundre pre nás nechovajú stáda sójov a tofúnov ... to by ma globálne vegespoločnosti naozaj sklamali ... :))
    publikované: 28.08.2007 10:55:12 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  2. popismenku
    ale maju to tazke aj globalne vegespolocnosti. Taky sojovy zajac je vraj strasne plache a rychle zviera
    publikované: 28.08.2007 11:07:29 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :))
    a o tofúnoch škoda hovoriť ... pamätám sa keď raz žena urobila niečo zo sóje a svokor sa pri nedeľňajšom obede opýtal ... a to je čo za mäso? ... zo sóje ... jaj, no dobre ... a chutil ... chudák sój :)
    publikované: 28.08.2007 11:14:24 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
  4. soj
    hej, soj, poznam. To je take to co vyzera ako jelen, ma to zaujimave parohy a jazdi na tom Santa Claus
    publikované: 28.08.2007 11:20:54 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. pekne
    skusim si zohnat
    publikované: 28.08.2007 14:11:26 | autor: bv (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. bv
    Skus, je to zaujimava kniha.aj ked privlastok „pekna“ mozno nie je uplne presny, je to pomerne temna kniha.ale ide uprsana jesen, takze mozno sa to bude k nej hodit.
    publikované: 28.08.2007 14:35:46 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  7. vsak take ja rada
    :)
    publikované: 28.08.2007 14:49:34 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  8. bv
    tak v tom pripade len smelo do toho a prijemnu zabavu.jesen sa na to fakt hodi, dej sa odohrava v uprsanom Skotsku.(ja som cital kedysi na plazi pocas dovolenky Kafku, co je podla mna uz uchylne)
    publikované: 28.08.2007 15:15:23 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  9. že by som si kúpil nejakú kuchársku knižku ?
    keď už sme pri čitateľských úchylkách ?
    publikované: 28.08.2007 15:27:34 | autor: popismenku (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014