cincinnatus-c

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jedna sekunda v Libanone

Videli ste už víťaznú fotografiu prestížnej súťaže World Press Photo 2006? Prezrite si ju, je úžasná.

   Videli ste už víťaznú fotografiu prestížnej súťaže World Press Photo 2006? Prezrite si ju, je úžasná. Nájdete ju napríklad na www.worldpressphoto.org. Jej autorom je Spencer Platt a záber bol urobený minulý rok po bombardovaní Bejrútu. Snímka ukazuje piatich mladých ľudí, ktorí sedia v luxusnom automobile a pozerajú na ruiny hlavného mesta Libanonu. Na ulici je rušno, je po bombardovaní, pomaly sa usádza  prach zničených domov. Ľudia na snímke majú v tvári apatický výraz, nikto sa neusmieva, nikto neplače, akoby si ešte nikto nestihol uvedomiť, čo sa to vlastne stalo.

   Keď som tú fotku videl prvý krát, zarazil ma predovšetkým ten úžasný kontrast. Vpredu nablýskané drahé auto s piatimi mladými štýlovými ľuďmi, ktorí vyzerajú akoby sa na tú fotku dostali akýmsi nedopatrením. Akoby boli práve na ceste na pláž niekde v Kalifornii a zrazu sa prepadli až do ruín Bejrútu. Hľadel som na tú fotografiu ešte niekoľko minút a objavoval som na nej stále nové veci. Pozrite sa na ňu bližšie. Ten záber je znepokojujúci. Keď si predstavíte obraz zbombardovaného mesta niekde na blízkom východe, očakávate, že uvidíte niečo celkom iné. Plačúce ženy zahalené v moslimských šatkách, rozhnevaných zarastených mužov v typickom arabskom odeve, špinu, skazu. Táto fotografia je iná. Ľudia na nej vyzerajú ako bohatí Európania. Slnečné okuliare, v rukách mobilné telefóny, modré džínsy, odhalené ramená a obtiahnuté tričká mladých Libanončaniek. A k tomu všetkému ten červený kabriolet. Je to tak trochu cynické a nemravné. Avšak práve vďaka tomu sa dokážem lepšie vcítiť do ich situácie. Pozerám sa na tých ľudí a dokážem si bez problémov predstaviť, že sa tá vojna odohrala niekde neďaleko, niekde takmer u nás.

   Tá fotografia je zázračná. Pozeráte na ňu niekoľko minút a zrazu sa na nej začnú zjavovať úplne nové veci. Roztrhané džínsy na pravom kolene vodiča, biely fľak na nablýskanej kapote auta, muž sediaci na motorke (áno, ani toho som si na začiatku nevšimol). Schválne, skúste spočítať koľko je na fotke ľudí. Jedenásť? Omyl, trinásť! Pozrite sa úplne hore, trochu napravo. Stoja tam v dyme dvaja ľudia, jeden z nich vyzerá ako dieťa.

   Táto fotografia vás núti premýšľať, šteklí vašu predstavivosť, rozčuľuje vás. Skrýva mnoho príbehov. Komu telefonuje ten muž vpravo? Nie sú tie ruiny jeho zničeným domom? Prečo si drží žena v aute vreckovku pri tvári? Plače alebo je to len kvôli dymu? A komu píše tá zamračená žena v strede? Alebo fotografuje mobilom svoje zničené mesto? Najprovokujúcejšou otázkou bola pre mňa tá, kam to všetci vlastne pozerajú. Všimnite si, takmer všetci sú obrátení smerom k fotografovi. Čo je za ním, to nevieme, nevidíme. Dlho som hľadel na ten záber, až som zrazu dostal na svoju otázku aspoň čiastočnú odpoveď. Pozorne sa pozrite na tú peknú blondínku sediacu pri vodičovi. A zahľaďte sa jej do očí.   


UMENIE A KULTÚRA | stály odkaz

Komentáre

  1. hej
    ta fotka je zaujimavo kontrastna. mna vsak viac dostala foto Jeroena Oerlemansa :)
    publikované: 08.03.2007 14:07:25 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Oerlemans
    mas zrejme na mysli to dieta, ktore si fotia novinari. tak z tej mi bolo naozaj smutno.myslim ze ten obsah je kruty a nemravny.(ale fotograf je tu na to, aby take veci ukazal)
    publikované: 08.03.2007 14:27:51 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  3. re
    neviem ci je obsah mravny alebo nemravny, s podobnymi usudkami sa snazim zaobchadzat opatrne .. obsah je pre mna skor vybicovany, zurivy, zvrhly, spolasialeny .. ale v podobnych extremoch uz tazko ..

    a suhlasim, fotograf ma ukazat, nastavit zrkadlo .. co sa podarilo aj pri fotkach predchadzajuich, ale prave tato do mna dala informaciu aj emociu najsilnejsie

    publikované: 08.03.2007 14:37:03 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
  4. mravnost
    nemyslel som tym, ze urobit tu fotku bolo nemravne, ale ze to co zobrazuje ta fotografia je nemravne a podla mna hnusne.a ako ty hovoris aj zvrhle.
    publikované: 08.03.2007 16:33:22 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  5. mravnost este raz
    otazka mravnosti fotografa sa vynara pri inych fotkach.pre mna je to velmi otazne napriklad v pripade Franka Fourniera, ktory odfotil male dievcatko umierajuce v troskach domu po vybuchu sopky. na fotke je len jej hlava a ruka ktorou sa drzi konara stromu. po 60 hodinach nevydrzala.pred smrtou ju este stihol Fournier odfotit.
    pozri: http://www.pdngallery.com/20years/photojournalism/07_frank_fournier.html
    publikované: 08.03.2007 16:42:06 | autor: cincinnatus-c (e-mail, web, autorizovaný)
  6. no...
    realita je kruta
    publikované: 08.03.2007 19:43:41 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. hej
    vsak ja nepolemizujem, len dalej komentujem :) pochopila som, ze hovoris o obsahuj ..

    inak vzdy ma svojim sposobom fascinovalo, ako fotograf dokaze len fotit a nezaujat stanovisko .. nekritizujem to, len som si nevedela a neviem predstavit seba v podobnej situacii ..
    publikované: 08.03.2007 21:55:04 | autor: bratislavitae (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014